Skenande hyror för nyproducerat | Fria.Nu
  • I Stockholm och Göteborg är hyrorna för nyproducerade lägenheter dubbelt så höga som för genomsnlittliga hyresrätter.
Fria Tidningen

Skenande hyror för nyproducerat

Nybyggda hyresrätter blir allt dyrare. På två år har hyrorna ökat sju gånger mer än för andra lägenheter.

– Det sliter isär hyresmarknaden, säger Erik Elmgren på Hyresgästföreningen.

De senaste två årens utveckling på hyresmarknaden har varit dramatisk. Hyrorna för nyproducerade lägenheter har ökat sju gånger mer än hyrorna på vanliga hyresrätter, rapporterar Hem & Hyra.

– Tack vare dagens bostadsbrist går det ju tyvärr att ta ut de här hyrorna för nyproduktion, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Värst är det i Göteborg och Stockholm: där har hyrorna för nya lägenheter ökat med 14 procent mellan 2012 och 2014, jämfört med nio procent i hela landet. Det innebär att du där måste betala dubbelt så mycket för en nyproducerad lägenhet jämfört med en genomsnittlig hyresrätt.

– Tyvärr finns ju anledning att vara lite oroad. Det finns politiska krafter som vill att vi ska marknadsanpassa både nyproduktioner och det befintliga beståndet, säger Erik Elmgren.

Kommer hyrorna på andra lägenheter dras med i den här utvecklingen?

– Nej, inte direkt. Däremot finns en farhåga om att det skapar två parallella system. Det sliter isär hyresmarknaden. Kostnaden för samhället blir nog tydlig om några år, men en direkt effekt blir ökad trångboddhet.

Erik Elmgren tror även att de höga hyrorna på nyproducerade lägenheter kan bidra till att förändra bilden av vad som är en normal hyra.

– Det måste ses mot bakgrunden att hälften av dem som bor i hyresrätter inte har råd att efterfråga de här hyrorna. De flesta vill inte lägga mer än 40 procent av sin disponibla inkomst på hyran, och det är redan väldigt mycket.

Ett av de stora problemen är att byggsektorn i Sverige domineras av ett fåtal aktörer som därför kan sätta höga priser, menar Erik Elmgren. Han anser också att byggnation av hyresrätter borde ge tillgång till liknande skattelättnader som för bostadsrätter.

– Hyresrätter borde få samma skattemässiga fördelar för att kunna konkurrera. Som det ser ut nu är det 4 000 kronors skillnad mellan en nybyggd bostadsrätt på 70 kvadratmeter och en likadan hyresrätt.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kritik mot svenskt mottagande

Sverige borde stärka stödet till ensamkommande ungdomar, menar Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu