En kväll då vi alla är poeter | Fria.Nu
  • Roda Hassan och Veronica Odetunde startade tidigare i år plattformen We are all poets, som är en av programpunkterna i Kulturnatta.
Göteborgs Fria

En kväll då vi alla är poeter

Arrangemanget We are all poets ger möjlighet för alla att släppa fram sin inre poet. ”Vi vill skapa en trygg scen där folk kan komma och dela med sig av sina tankar och känslor”, säger Veronica Odetunde.

Oktoberkväll i Göteborg och regndroppar slår mot fönstret. Ruskigt Göteborgsväder är dock inget som bekymrar Veronica Odetunde som befinner sig i Los Angeles, där hon bott från och till de senaste åren. Planen är att flytta hem igen i början av nästa år.

Helst hade hon velat medverka på kvällens We are all poets på Stadsmuseet, en del i Kulturnattas program.

– På våra tidigare arrangemang har jag läst egna dikter. Denna gång missar jag dock arrangemanget, säger Veronica, som gärna berör teman som rasism, kärlek och kroppsideal i sina egna dikter.

– Jag skriver även för afrosvenskar och svarta personer och tar då upp ämnen som berör hår, selflove, skönhet och empowerment.

I Los Angeles besöker Veronica ofta Da Poetry Lounge, som ger plats på scen åt spoken word-artister, både professionella och amatörer. Efter att ha startat ett konto på Instagram där hon postade egna dikter fick hon kontakt med Roda Hassan och tillsammans började planerna på We are all poets ta form.

– Vi kontaktade Frilagret och bokade in en dag och började planera. Det var tänkt att det skulle vara ett engångsevent men ledde vidare till ett samarbete med Stadsmuseet där vi hade workshops och open mic-sessions under en vecka. Det senaste eventet hade vi i samarbete med Göteborgs hip hop-festival.

Intresset för poesi var det som förde samman Veronica Odetunde och Roda Hassan. Och förhoppningen är att We are all poets ska leda till att fler upptäcker att vi alla är poeter.

– Det vi vill är att skapa en trygg scen där folk kan komma och dela mig sig av sina tankar och känslor. Detta i form av valfri konstform, allt ifrån poesi, musik, rap till dans och bildkonst får plats hos oss. Vi har blivit positivt överraskade av den goda responsen och lockat många deltagare och under Kulturnatta förväntar vi oss att se många som vill delta, säger Veronica Odetunde.

En förklaring till framgången tror Veronica Odetunde beror på att We are all poets bryter av mot övriga spoken word-arrangemang genom att de lyckats vara mer inkluderande.

– Antingen är det väldigt vitt där personer som har liknande bakgrund och ålder medverkar, eller den andra typen av event som innebär tävlingar för människor i förorten. Det vi vill erbjuda är en plats där alla oavsett samhällstillhörighet, bakgrund, ålder eller sexualitet, ska känna sig välkomna, säger Odetunde, som även ser att We are all poets kan fungera som mötesplats där kontakter kan knytas och där ämnena som berörs kan leda till fortsatta diskussioner.

För de som blir sugna på att delta, hur går man tillväga?

– Det går bra att skriva upp sig på plats eller gå in på eventet på vår Facebook-sida där man kan anmäla sig. Alla är välkomna, säger Veronica Odetunde.

Fakta: 

We are all poets

Vad: En plattform som drivs av Veronica Odetunde och Roda Hassan.

Aktuella: En del av Göteborg Stadsmuseums program under Kulturnatta, fredag 13 oktober, kl 20.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Karaoke när den är som bäst

Glöm taffliga förinspelade låtar att sjunga till. På 2lång backas sången istället upp av ett inspirerat liveband.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu