Snart möts fascister i Göteborg | Fria.Nu
  • Udo Voigt, EU-parlamentsledamot från tyska nazistpartiet NPD, är en av talarna på konferensen. Här i sin valkampanj från 2011 med texten "gasa på".
  • Stefan Jacobsson, ordförande för nu nedlagda Svenskarnas parti, är en av talarna och APF:s generalsekreterare.
  • Daniel Höglund från nu nedlagda Svenskarnas parti blev invald i kommunfullmäktige i Grästorp 2010. Han är konfrencier under mötet den 28 oktober.
  • Svenskarnas parti demonstrerar i Eskilstuna den 1 maj 2012. Toppen från det nu lednlagda partiet är nu engagerade kring APF.
  • Udo Voigt, EU-parlamentsledamot från tyska nazistpartiet NPD, är en av talarna på konferensen.
Göteborgs Fria

Snart möts fascister i Göteborg

Den fascistiska gruppen APF mobiliserar nu inför en konferens i Göteborg den 28 oktober. Målet är att i lugn och ro – och utan för mycket uppmärksamhet – samla den ultranationalistiska rörelsen i Europa och bygga den starkare.

Knappt har Göteborg hämtat sig från Nordiska motståndsrörelsens manifestation innan det är dags för nästa fascistiska kraftsamling i Göteborg. Den 28 oktober arrangeras en heldagskonferens av det fascistiska partiet APF och deras stiftelse Europa Terra Nostra.

– APF är en grupp som har rötter i militant fascism i Europa. Ordföranden Roberto Fiore kopplas samman med terrorgruppen Beväpnade revolutionära cellerna, NAR, som bland annat sprängde järnvägsstationen i Bologna 1980 där 100 personer dog och över 200 skadades, säger Daniel Wiklander, chefredaktör på Expo.

Europa Terra Nostra är en stiftelse som är knuten till den rasideologiska sammanslutningen AFP, Alliance for Peace and Freedom och samlar nazister, fascister och förintelseförnekare i Europa. I APF är också stödet för Ryssland centralt. Återkommande i APF:s dokument är spridande av antisemitiska konspirationsteorier och rasideologiska föreställningar om en påstådd "judisk agenda" som går ut på att få ned födelsetalet av "vita barn".

Stefan Jacobsson, som tidigare var partiledare för det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, är sedan november 2015 APF:s generalsekreterare.

– Det är intressant att se hur personer inom den svenska vit makt-miljön grupperat om sig efter nedläggningen av Svenskarnas parti. Stefan Jacobsson har hamnat på en hög position internationellt sett, säger Daniel Wiklander.

Temat för konferensen är ”Vändpunkt Syrien” och organisationen skriver själva i inbjudan att det som händer i Syrien är ”första gången som globalisterna förlorar ett krig och en historisk seger för alla som tror på nationell suveränitet och motsätter sig den anglosionistiska unipolära världsordningen.”, vilket i det här sammanhanget syftar på den nazistiska tanken om en judisk världskonspiration.

I APF är stödet för Ryssland och Syrien starkt och ett av målen är fördjupade relationer med Ryssland och diplomatiska uppdrag i Syrien. APF har haft kontakter med syriska toppolitiker, något som enligt Expo använts i syrisk, statlig propaganda för att bevisa att regimen har stöd och utsätts för ett ”orättfärdigt” krig lett av USA och Israel. 

Till konferensen i Göteborg är flera internationella och inhemska talare inbjudna, bland annat förintelseförnekaren Herve van Laethem som flera gånger blivit dömd för sin öppna rasism, Udo Voigt, EU-parlamentsledamot från tyska nazistpartiet NPD, Dan Eriksson, ordförande för Europa Terra Nostra, tidigare aktiv i Svenskarnas parti, som nu driver den nazistiska podden Motgift och Stefan Jacobsson, tidigare ordförande för nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti och nu APF:s generalsekreterare. Konferencier är Daniel Höglund, som var med och grundade Svenskarnas parti och valdes in i kommunfullmäktige i Grästorp år 2010.

– Konferensen är ett tecken på ökad rörlighet och ett ökat självförtroende inom de högerextrema rörelserna. Kortsiktigt kommer det troligen inte hända så mycket men långsiktigt så bidrar den här typen av aktiviteter till att radikalisera invandrarfientliga grupperingar, säger Christer Mattsson, utvecklingsledare på Segerstedtinstitutet i Göteborg, ett nationellt kunskapscenter för preventivt arbete mot bland annat rasistiska organisationer. 

Han säger att extrema organisationer som Europa Terra Nostra, eller svenska exemplet Nordiska motståndsrörelsen, fungerar normaliserande för andra nationalistiska rörelser där exempelvis Sverigedemokraterna ingår. 

– På det sättet har de nationalistiska rörelserna stor nytta av att de öppet nazistiska rörelserna syns och hörs. I jämförelse med Nordiska motståndsrörelsen framstår det mesta som normalt, även partier som Sverigedemokraterna, säger Christer Mattsson. 

Till skillnad mot Nordiska motståndsrörelsens manifestation i Göteborg där ett av gruppens egna syften var att synas så mycket som möjligt så vill arrangörerna den här gången hålla en låg profil.

– Det är en intern konferens som syftar till att träffa varandra, och knyta kontakter. För Europa Terra Nostra är det angeläget att inte framstå som alltför kontroversiella, flera av partierna bakom organisationen är invalda och verksamma i Europaparlamentet, säger Daniel Wiklander, chefredaktör på Expo.

Expo har tidigare avslöjat att AFP fått 3,68 miljoner i bidrag av Europaparlamentet och att Europa Terra Nostra fått ytterligare 1,8 miljoner i EU-bidrag. Detta trots att politiska partier lyder under EU-rätten och artikel två i EU-fördraget som säger att de måste respektera mänskliga rättigheter, jämlikhet och människans värdighet för att få rätt till stöd.

Pengarna har använts för att bygga upp organisationen och för att hålla träffar som den nu aktuella konferensen.

Den svenska nazistiska rörelsen har under de senaste åren omgrupperat sig. Efter valet 2014 då Svenskarnas parti kandiderade till kommunfullmäktige i 34 kommuner men inte fick ett enda mandat så lades partiet senare ned. En liknande konferens har hållits i Göteborg tidigare och även i Bryssel och i norra Tyskland under förra året.

Men var konferensen kommer att hållas är fortfarande höljt i dunkel. Varken polisen eller de antirasistiska grupper som GFT har talat med har någon uppgift om exakt lokal. 

– Än så länge är det bara information vi har om att den här konferensen kommer att hållas i Göteborg. Vi håller på och tittar mer på det här just nu. Det är för tidigt att säga om och i så fall vilka insatser som behövs från polisens sida, säger Emelie Kullmyr, polismästare i Region väst.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu