• Personer från Östrabo ekobackes kollektivodling och Omställningsnätverket hjälpte Rob Hopkins att gräva ner biokol i Växjö.
Göteborgs Fria

Rob Hopkins gräver ner biokol

17 kilo biokol. Så mycket behöver varje person i Sverige gräva ner i jorden dagligen för att klimatkompensera vår livsstil. Omställningsprofilen Rob Hopkins gör just det under sin Sverigeturné.

Omställningsrörelsens grundare, britten Rob Hopkins, har i veckan varit på Sverigeturne och var bland annat i Göteborg i söndags för att föreläsa på Framtidsveckan. Hopkins har bland annat haft samtal i Växjö, Örebro och Uppsala och avslutade turnén i Köpenhamn torsdag 12 oktober. För att hinna med sitt fullmatade schema har Rob Hopkins bestämt sig för att frångå sin princip att inte flyga – han kommer att flyga till en konferens på Mallorca efter besöket i Köpenhamn. Som en del av turnén gör han därför en klimatkompensation på varje ort han besöker och gräver ned biokol i marken. Detta utförs i samarbete med en rad forskare, företag och miljöprofiler som medverkar i turnén. För att kompensera flygresan, som ger ett utsläpp på 417 kilo koldioxid, grävs 245 kilo biokol ner i Skåne i samarbete med biokolföretaget Ecoera.

– Ett av de mest effektiva, spårbara och kvantifierbara sätten att klimatkompensera och till och med förbättra klimatet på, är att mylla ner biokol. Biokolet innehåller ämnen som fosfor, kväve och kalium. Det blir som ett näringsskafferi för jorden – och en livsmatris för jordens mikrober, säger molekylärbiologen David Andersson på Ecoera i ett pressmeddelande.

På de andra orterna Rob Hopkins besöker gräver han ner 17 kilo biokol, den mängd som varje person i Sverige behöver klimatkompensera för sina utsläpp varje dag. Niklas Högberg som är projektledare för Sverigeturnén menar att kolnedgrävningen inte bara är en klimatkompensering utan även en långsiktig insats för en hållbar framtid.

– Varje spadtag är en symbol för att återskapa ekosystem, postfossil matproduktion och hållbara lokalsamhällen. Den viktigaste insatsen vi kan göra för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är att förnya den lokala matproduktionen. Dagens oljebaserade jordbruk utarmar jordarna. Att gräva ner biokol lokalt visar på viljan att säkra maten för framtida generationer.

Under alla sina framträdanden i Sverige har Rob Hopkins bett publiken att göra något så att han kan känna lite bättre samvete över flygresan till Mallorca. Men just att gräva ner biokol var inte hans idé.

– Det är mycket debatt kring biokol. Jag vet inte vad jag tycker, men det här är en symbolisk grej. Jag vill säga att det är viktigt att vara medveten om att det är en stor grej att flyga. När kommer vi att börja att prata med våra vänner om att de flyger till Thailand? Det är jätteviktigt att vi pratar om att flyget är en stor fråga, säger han.

Fakta: 

Rob Hopkins

• Den internationella omställningsrörelsens grundare.

• 2012 mottog han EU:s Civil Society Prize för sina insatser inom civilsamhället.

• För drygt 10 år sedan startade rörelsen i Totnes, England, för att mobilsiera till lokal omställning och möta samhällsutmaningar av klimatfrågor, resursbrist och ekonomiska kriser.

• I dag finns rörelsen på alla kontinenter.

• I söndags besökte han Göteborg under hållbarhetsfestivalen Framtidsveckan

• I nästa nummer av GFT kan du läsa en längre intervju med Rob Hopkins.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu