Rob Hopkins gräver ner biokol | Fria.Nu
  • Personer från Östrabo ekobackes kollektivodling och Omställningsnätverket hjälpte Rob Hopkins att gräva ner biokol i Växjö.
  • Rob Hopkins var mycket avundsjuk på den fina myllan på Östrabo ekobacke i Växjö. Här samtalar han med Eva Johansson medan Sabita Sharma gräver ner den sista biokolen.
Landets Fria

Rob Hopkins gräver ner biokol

17 kilo biokol. Så mycket behöver varje svensk gräva ner i jorden dagligen för att klimatkompensera vår livsstil. Omställningsprofilen Rob Hopkins gör just det under sin pågående Sverigeturné.

Omställningsrörelsens grundare britten Rob Hopkins besöker just nu Sverige. Han har bland annat haft samtal i Växjö, Örebro och Uppsala och kommer avsluta turnén i Köpenhamn torsdag 12 oktober. För att hinna med sitt fullmatade schema har Rob Hopkins bestämt sig för att frångå sin princip att inte flyga – han kommer att flyga till en konferens på Mallorca efter besöket i Köpenhamn. Som en del av turnén gör han därför en klimatkompensation på varje ort han besöker och gräver ned biokol i marken. Detta utförs i samarbete med en rad forskare, företag och miljöprofiler som medverkar i turnén. För att kompensera flygresan, som ger ett utsläpp på 417 kilo koldioxid, grävs 245 kilo biokol ner i Skåne i samarbete med biokolföretaget Ecoera.

– Ett av de mest effektiva, spårbara och kvantifierbara sätten att klimatkompensera och till och med förbättra klimatet på, är att mylla ner biokol. Biokolet innehåller ämnen som fosfor, kväve och kalium. Det blir som ett näringsskafferi för jorden – och en livsmatris för jordens mikrober, säger molekylärbiologen David Andersson på Ecoera i ett pressmeddelande.

På de andra orterna han besöker gräver Rob Hopkins ned 17 kilo biokol, den mängd som varje svensk behöver klimatkompensera för våra utsläpp varje dag. Niklas Högberg som är projektledare för Sverigeturnén menar att kolnedgrävningen inte bara är en klimatkompensering utan även en långsiktig insats för en hållbar framtid.

– Varje spadtag är en symbol för att återskapa ekosystem, postfossil matproduktion och hållbara lokalsamhällen. Den viktigaste insatsen vi kan göra för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är att förnya den lokala matproduktionen. Dagens oljebaserade jordbruk utarmar jordarna. Att gräva ner biokol lokalt visar på viljan att säkra maten för framtida generationer.

Under alla sina framträdanden i Sverige har Rob Hopkins bett publiken att göra något så att han kan känna lite bättre samvete över flygresan till Mallorca.

­ – Om du menar allvar med att vilja minska ditt koldioxidavtryck är de enkla sätten att minska koldioxidutsläppen med ungefär en tredjedel att sluta flyga och äta kött. Det spelar inte så stor roll att du byter till mer miljövänliga glödlampor eller tar med en tygkasse till affären om du också flyger, säger han.

Fakta: 

Artikel om fler biokolsstopp på turnén: http://omställning.net/blogg/rob-hopkins-graver-kol/
Videoklipp: www.youtube.com/watch?v=0K8BdSkECLE&sns

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu