• – Vi hoppas att Migrationsverket och asylpolitiken ska förändras, säger Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkommandes förbund.
Göteborgs Fria

Ensamkommande Mahboba: ”Alla är rädda nu”

Att ett 15-tal unga ska utvisas till Kabul i dag väcker oro hos många som väntar på asylbesked, enligt Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkommandes förbund. Hon vill ha svar från Migrationsverket hur de tolkar säkerhetsläget.

– Vi är så ledsna, vi trodde verkligen inte att efter så många dagar som de varit här att Sverige ska ta beslutet och utvisa dem till Afghanistan, vi är verkligen ledsna. Alla vet hur situationen är i Afghanistan, vi vet hur det ska bli när någon blir utvisad, hur farligt det är. Jag har fått sms av vänner till mig som skriver att de inte kan sova, situationen är så svår, säger Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkommandes förbund.

Hon är 22 år nu och kom ensam till Sverige från Afghanistan år 2013.

– Det finns olika anledningar att jag lämnade, den stora anledningen är att jag är en tjej som har haft problem, det är svårt, man kan inte vara där, man tvingas lämna.

Att ge sig av på egen hand och att komma själv till ett nytt land var tufft.

– Det var jättesvårt, jag var rädd. Men det var det enda alternativet. Jag var rädd att eftersom jag är en tjej och ensam kommer det kanske hända något, att någon kommer våldta mig. Sådant var jag rädd för.

Nu bor Mahboba Madadi i Malmö och läser in första gymnasieåret på folkhögskola. Hon är ännu inte fått besked kring sin egen asylansökan. Att ett 15-tal unga och unga vuxna ska utvisas till Afghanistan i dag gör henne orolig.

– Jag är ledsen och rädd. Jag är också en tjej, det blir kaos om Migrationsverket utvisar tjejer och kvinnor – som de gör tyvärr. Det är verkligen svårt. Jag är rädd faktiskt och många som väntar på besked är rädda nu.

Ofta tar asylprocessen lång tid och under tiden har man hunnit göra Sverige till sitt hem, få vänner och ett nytt liv här.

– Hela sättet som man tänker ändras. När man bor i Afghanistan tänker man helt annorlunda, och så kommer man hit och påverkas av samhället. Man kanske slutar tro på Gud eller byter religion, man får ett nytt sätt att leva, lär sig språket.

De 13–15 personer som väntas utvisas i dag sitter just nu inlåsta på Migrationsverkets förvar i Kållered, och väntar på att utvisas till Afghanistan. Flyget väntas lyfta klockan 21 ikväll.

– Vi förstår inte hur Migrationsverket och Sverige tolkar säkerheten i Afghanistan. Av dem som har kommit till Sverige, ingen av dem har bra säkerhet i Afghanistan. Om de utvisar dem vet ingen hur det ska bli. Många ungdomar föddes i Iran och när de utvisas till Afghanistan så känner de ingen där, de vet ingenting om Afghanistan, det är farligt och svårt för dem.

– Migrationsverket som bestämmer, de säger att det är individuellt, men problemen i Afghanistan händer varje dag, det är inte bara personliga problem. Även på grund av etnicitet, till exempel hazarer blir attackerade, och om man har bytt religion blir det kaos om man blir utvisad, säger Mahboba Madadi.

Hon säger att hon vill att Migrationsverket förklarar hur de tolkar säkerhetsläget i Afghanistan.

– Även om det finns en del av Afghanistan som är säkert så kan man bara bo i den byn, men ska jag till läkaren till exempel måste jag åka till en annan provins och resan dit kan verkligen vara farligt. De här ungdomarna har lämnat familjen i Afghanistan och är ensamkommande, vi förstår inte hur Migrationsverket tolkar säkerheten. De måste förklara, säger Mahboba Madadi, och lägger till:

– Jag tror det blir dyrt för Sverige också. De här ungdomarna går i skolan och kostar pengar och sedan skickas de tillbaka till Afghanistan. Det är farligt för dem och de skulle kunna vara Sveriges framtid.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu