Strejkvarsel på Samhall | Fria.Nu
  • Facket varslar om strejk på Samhall den 17 oktober om man inte lyckas komma överens med arbetsgivaren.
Fria Tidningen

Strejkvarsel på Samhall

LO-förbunden varslar om strejk på Samhall. Enligt facket går arbetsköparen inte med på den låglönesatsning som drivits igenom på andra avtalsområden.

– Det finns en enorm förväntan ute i landet på att vi ska köra det här racet in i kaklet, säger Christer Eriksson på IF Metall.

Arbetsgivarorganisationen Almega vägrar återigen att gå med på låglönesatsningen som LO fick igenom inför årets avtalsrörelse. Under året har Almega fått flera varsel om just låglönesatsningen.

– Hela våren, sommaren och hösten har Almega varit motståndare till den, säger Christer Eriksson, från IF Metalls lokala fackklubb i Dorotea.

Enligt låglönesatsningen ska arbetstagare med en heltidslön på under 24 000 kronor få en extra löneökning utöver märket på 6,5 procent.

Medellönen för de cirka 20 000 anställda på Samhall ligger på ungefär 22 000 kronor i månaden, enligt Christer Eriksson. Den absoluta majoriteten av dem skulle omfattas av den låglönesatsning som facket kräver.

När Almega nu motsätter sig satsningen även på Samhall varslar LO-förbunden om konfliktåtgärder och strejk om parterna inte kommer överens.

Men Samhall är inte emot låglönesatsningen, menar företagets marknadsdirektör, Mats Eliasson.

– Tvärtom. Det handlar om hur den ska fördelas. Vi vill inte lägga alla pengar på grundlönen. Vi vill lägga drygt 90 procent av potten på den och sedan fördela resten enligt den lönetrappa vi har. Praxis är att arbetsgivaren fördelar lönerna. Jag tycker inte det är något konstigt, säger han.

Arbetsköparen har visserligen rätt att leda och fördela arbetet, men det sker alltid en förhandling om lönesättningen, menar Christer Eriksson.

– Vi vill lägga hela potten på att höja grundlönen så att den träffar alla, säger han och fortsätter:

– Vi är helt eniga om att vi vill ha samma lönehöjningar som övriga lågavlönade inom LO har fått. Där är vi stenhårda. Det finns en enorm förväntan ute i landet på att vi ska köra det här racet in i kaklet.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu