Det är dags att säga nej till djurförtryck | Fria.Nu

Debatt


Jonna Håkansson
  • Allt fler väljer veganism och vi hoppas att vi är många som står upp för alla djurs rätt till sitt liv, sin kropp och sin frihet, skriver Djurrättsalliansen som arrangerar djurrättsmarschen i Göteborg på lördag.
Göteborgs Fria

Det är dags att säga nej till djurförtryck

Genom att synliggöra, ifrågasätta och ta avstånd från djurutnyttjande kan vi tillsammans skapa en annan värld, skriver Djurrättsalliansen inför djurrättsmarschen på lördag i Göteborg.

Lördagen den 7 oktober anordnar vi i Djurrättsalliansen Djurrättsmarschen som inträffar samtidigt i tre städer. I Göteborg, Stockholm och Malmö kommer djurvänner tåga under parollen ”stoppa djurförtrycket”. Genom att sluta upp tillsammans på flera håll i landet samtidigt blir det den största djurrättsdemonstrationen på många år där vi tillsammans står upp för djuren. Hundratals privatpersoner och ett 15-tal organisationer och djurrättsgrupper kommer att delta för att visa att djur inte är våra att utnyttja.

Bara i Sverige utnyttjas och dödas miljontals djur varje år men det djurindustrierna är allra bästa på är att dölja djurens verklighet. Genom att stänga in dem i fabriker utan insyn och använda en retorik som försäkrar oss om att djuren har det bra, döljer de det verkliga lidandet. På så sätt skapar industrierna, men även politiker, myndigheter och lagstiftningen, ett samhälle där djurutnyttjande anses normalt och rättfärdigat. Men frågan vi ställer är hur det någonsin kan vara okej att massproducera djur enbart för att utnyttja och döda dem på grund av mänskliga intressen?

Djurrättsalliansen granskar och dokumenterar svenska djurindustrier och på lördag vill vi att fokus ska ligga på djurens situation. Tvärtemot den bild som djurindustrin sprider så visar vårt filmmaterial upp en annan verklighet. På hemsidan djurfabriken.se med material från både konventionella och ekologiska gårdar, allt filmat i Sverige, kan en få en glimt av vardagen för djuren inom livsmedelsindustrin. Människan har förvandlat djur från individer till produkter och tar ifrån djuren deras frihet och liv. Det måste få ett slut.

De flesta av oss är inte veganer sen födseln utan vi föds och fostras alla in i ett system som säger att det är okej att utnyttja andra arter. Ett system som säger att det är okej att äta köttet av andra djur, att dricka deras mjölk och äta deras ägg, att klä oss i dem och utnyttja dem i försöksverksamhet såväl som underhållning. Det är inte okej men det är inte heller alltid så lätt att börja ifrågasätta ett utnyttjande som en själv varit del av. Dock är det så otroligt viktigt. Genom att synliggöra, ifrågasätta och ta avstånd från djurutnyttjande kan vi tillsammans skapa en annan värld. Det kan vara en svår process att ändra inlärda vanor och traditioner men i slutändan är det så värt det. Att agera i enlighet med sina värderingar, att säga nej till utnyttjande, att stå upp för sig själv och andra är det viktigaste vi kan göra.

Allt fler väljer veganism och på lördag hoppas vi att vi är många som tillsammans står upp för alla djurs rätt till sitt liv, sin kropp och sin frihet. Vi står upp för en värld där ingen anses till för någon annan att utnyttja.

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Fria.Nu