De sjunger för medmänsklighet och solidaritet | Fria.Nu
  • Hundratals sångare är samlade vid Korsvägen
  • Kristina Engström, en av initiativtagarna
Göteborgs Fria

De sjunger för medmänsklighet och solidaritet

Allt i dag är inte nazism. Det mesta i själva verket handlar om allt som nazism inte är, gemenskap, solidaritet och kärlek. Det vill de hundratals sångare som samlades vid Korsvägen visa.

När informationen om att nazister hade fått tillstånd att paradera våra gator, reagerade Kristina Engström och ett antal andra musiker med att känna att de ville göra något. Resultatet blev en sångmanifestation som dragit tusentals gillanden på facebook och lockade 3-400 medverkande i dag. På kullen mot Liseberg mittemot bokmässan markerades det mot hat och exkludering med sånger som "Sång till friheten", som innebär det motsatta.

– Vi kände maktlöshet och vi ville visa vårt motstånd men med något annorlunda och något vi tror på, nämligen kraften i musik, berättar Kristina Engström. Många tycker dessutom att demonstrationer som riskerar att bli våldsamma är jobbiga och då ville vi erbjuda ett stilla alternativ. Vi är flera som sjunger så detta var ett bra sätt för oss att framföra vårt motstånd på. 

För visa motstånd ville de och det är också viktigt att nå fram trots avstånd och att de är utomhus.

– Ja, så vi har valt att också framföra en bohusländsk ropsång som är väldigt känslomässig och som är svår att missa, skrattar Kristina Engström. Med den och våra kroppar hoppas vi skapa en känsla av att vi är många som är för en annan värld, och att allmänheten ska känna stöd i att de allra flesta är för kärlek. 

Annons

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu