Pride ger inte vika för nazister | Fria.Nu
  • Att NMR har varit flitiga besökare vid årets pridefestivaler innebär också att folk vaknar till liv och engagerar sig, menar Linnea Risinger från Falu Pride.
Fria Tidningen

Pride ger inte vika för nazister

Extremhögern riktar in sig på pridefestivaler runt om i landet – nu senast i Falun. Men inför helgens pride i Skövde finns inga konkreta hot, säger arrangören Maria Jern.

– Det viktiga är att demokratiska krafter inte viker sig utan sluter upp tillsammans. När de lyckas skrämma oss har de vunnit.

Faluns pridefestival är den senaste i raden att få ovälkommet besök av Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sedan pridesäsongen drog i gång i början av sommaren. För ett par veckor sedan vandaliserades regnbågstrappan i centrala Falun och i lördags möttes prideparaden av 15 NMR-aktivister med banderoll och gröna bengaler.

Linnea Risinger, som varit med och arrangerat festivalen, överraskades inte av deras närvaro.

– Vi vet att NMR har satt i system att ha en handfull människor vid varje festival just nu. Vi har också fått rapporter från olika autonoma grupper och antirasistiska organisationer om att hbtq-frågor är något extremhögern har valt att fokusera på för tillfället. När de dyker upp får de mycket publicitet i lokalmedier, det går blixtsnabbt.

Det tar fokus från att många fler faktiskt är engagerade i pridefestivalen, menar Linnea Risinger.

– Det är trist att det i medierna har överskuggat glädjen och allt annat som händer under festivalen. Samtidigt har deras försök att provocera gjort att folk vaknar till liv. Det har varit fler än någonsin som gått i paraden, fler har ställt upp som volontärer och alla har varit väldigt taggade. Det är en av de bästa pridefestivaler vi har haft.

Under kommande helg är det dags för pride i Skövde. Precis som i Falun har arrangörerna en dialog med polisen för att arbeta med säkerheten. Men enligt festivalens presskontakt, Maria Jern, finns det inga konkreta hot.

– Personligen uppfattar jag det som att extremhögerns arbete mot pridefestivaler accelererar. Tidigare har de siktat in sig på stora städer, men nu fokuserar de även på mindre orter eftersom det ger bra mediebevakning.

Huruvida det är en för- eller nackdel för Skövde pridefestival att NMR ska demonstrera i närliggande Göteborg samma helg visar sig under paraden på lördag, säger Maria Jern.

– Det viktiga är att demokratiska krafter inte viker sig utan sluter upp tillsammans. När de lyckas skrämma oss har de vunnit.

Annons

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu