• Två poliser följer demonstranterna, på väg ner för avenyn.

Demonstration mot fascism tågade utan tillstånd

En större grupp människor genomförde under söndagen en demonstration mot fascism längs avenyn.

Demonstrationen saknar tillstånd och är en reaktion mot förra veckans otillåtna demonstration av Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det rör sig om ungefär 50 personer som planerar att gå från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg, en del av den sträcka som NMR gick förra söndagen. Om polisen avbryter menar många att ordningsmakten valt sida, eftersom de förra veckan lät NMR fortsätta.

– Det vore extremt underligt av dem att inte låta oss gå hela sträckan, eftersom de lät NMR göra det, säger en demonstrant.

Fredrik Dahlgren är ansvarig dialogpolis, en typ av civilpolis, på plats och menar att demonstrationen kommer att kontrolleras men inte mer.

– Våra instruktioner är att inte avbryta, säger han.

Om polisen ändå avbryter demonstrationen säger deltagarna att de kommer gå åt sidan. De är tydliga med att de inte vill provocera polisen.

– Folk verkar ibland glömma att antifascistisk aktion inte går ut på att skapa en konflikt, det är ett helt rimligt försvar mot förtryckande krafter. Vi tycker att det är viktigt att efter ork och förmåga ta ställning mot förtryckande krafter, inte bara för att visa nazisterna att det finns motstånd utan också för att visa "vanligt folk" att vi finns, säger en demonstrant. 

Demonstrationen har nu nått Stora teatern. Den följs av fyra gående poliser samt en polisbil. Tidigare syntes även en polishelikopter. Till skillnad från NMR:s demonstration förra veckan går personerna i dag inte längs bilvägen, istället följer man trottoaren eller gångvägen.

– Inga gator och inga torg, åt nazister i Göteborg, ropar demonstranterna.

När tåget når Gustaf Adolfs torg har fler anslutit sig, det rör sig om mellan 80 och 100 personer. En demonstrant talar högt om att samhället måste stoppa nazismen innan det är för sent, och menar att det redan har gått alldeles för långt. 

– Inga rasister på våra gator, ropar demonstranterna innan de skingras.

Aktionen avslutades 15:35 och polisen valde att endast bevaka och följa demonstranterna. Enligt Tommy Nyman, polisens presstalesman, försöker man alltid underlätta vid den här typen av opinionsyttringar, även om tillstånd saknas.

– Det ska mycket till för att polisen ska avbryta en demonstration, säger han.

Men polisen har skrivit en anmälan om brott mot ordningslagen, i nuläget finns det dock ingen misstänkt.

Den 30 september har NMR fått tillstånd att genomföra en demonstration genom centrala Göteborg, vilket har väckt många känslor, bland annat för att den judiska högtiden Jom kippur firas samma dag. Många är missnöjda och tycker att polisen ska dra tillbaka tillståndet.

– Det känns overkligt att det får hända överhuvudtaget, att det hatet får spridas. Demonstrationen nästa helg är ett kvitto på regeringens ovilja att ta tag i dessa hatiska krafter, om polis och regering vägrar lära av historien så får vi i alla fall visa att vi har gjort det, säger en av dagens demonstranter. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld.

Fria Tidningen

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu