• ”Att vara egenföretagare i Mali är lättare än här i Sverige”, konstaterar Sarah Coulibaly, som driver restaurangen Babemba sedan årsskiftet.
  • Frukt och grönsaker i Malis färger.
  • ­ Ofta blir folk överraskade – ibland kan barn komma springande och säga att det var det godaste de ätit. Då gråter jag av glädje, säger kocken Sarah Coulibaly.
Göteborgs Fria

Sarah lagar mat för en annan bild av Mali

Fredagen 22 september är det Malis nationaldag. Kocken Sarah Coulibaly firar högtiden med att bjuda på gratis mat. Sedan januari driver hon restaurang Babemba, något som hon kämpat för under flera år. – Jag vill att folk ska förknippa Mali med något annat än fattigdom och oro, säger hon.

På spisen står grytor i olika storlekar och puttrar. Där finns jordnötssås, köttbullar och kyckling. Där finns matbananer, ris och en liten kastrull med stark chilisås. Det varma köket fylls av dofter. Från en högtalare hörs gospelmusik. Det är lördag eftermiddag och den värsta lunchrusningen på restaurang Babemba har lagt sig. Sarah Coulibaly står med en stor kniv och tärnar mango. När GFT besöker hennes restaurang vid Heden är det knappt en vecka kvar till Malis nationaldag. Då ska hon bjuda på gratis mat. Facebook-eventet blev snabbt fullbokat.

– Jag vill bjuda på sådan mat som vi äter i Mali när det är fest. När jag säger att jag kommer från Mali tänker folk på krig, fattigdom och oro, så jag tänkte att om man kan bjuda på mat så kan folk komma och sitta ner och prata om något annat. Det kommer bli dyrt, men varför inte? Man behöver inte ha en massa pengar för att bjuda på mat.

Babemba slog upp portarna i början av januari i år. Men planerna på att öppna en stor restaurang i Göteborg har funnits med sedan Sarah flyttade till Sverige för nio år sedan. Fast först ville hon lära sig svenska och skaffa sig lite mer erfarenhet. Därför startade hon för drygt två år sedan den betydligt mindre restaurangen Pilipili, på Hisingen. Stället hade plats för ungefär åtta sittande gäster och låg i en lokal vid Svartedalens busshållplats där det tidigare serverats thaimat.

– Vi började med det lilla stället för att skaffa kunder och prova på hur det var. Vi fick bra respons och folk gillade vår mat, så därför började vi leta efter en större lokal, berättar Sarah.

Pilipili blev snabbt populärt, trots de lite ovanliga öppettiderna. På vardagar hade hon öppet klockan 13–19 och på helgerna 14–18. Måndagar var det stängt. Anledningen var att Sarah parallellt med matlagningen även pluggade till lärare i franska och engelska.

– Men nu har jag tagit en paus i studierna för att fokusera på restaurangen. Kanske fortsätter jag plugga om jag hittar någon som kan laga maten här, säger Sarah.

På Babembas meny finns rätter som friterad karp, mangodessert, fufu och egusi, en nigeriansk gryta baserad på vattenmelonfrön. Hon har flera veganska rätter där hon ersatt köttet med yam, en växt vars rot påminner om potatis.

– Många är nyfikna på västafrikansk mat och vill prova. Ofta blir folk överraskade – ibland kan barn komma springande och säga att det var det godaste de ätit. Då gråter jag av glädje.

Sarahs man Niklas Jarske kommer in i köket med en beställning. Hon gör i ordning en take away-låda med yam och jordnötssås. Riset formar hon omsorgsfullt till ett halvklot. Hon försluter matlådan och plingar i en liten klocka innan hon återgår till sina mangotärningar.

– De flesta av mina kunder är svenskar. Afrikanerna här i stan har inte hittat hit än.

Förutom Sarahs restaurang är det ont om västafrikansk mat i den göteborgska restaurangvärlden.

– Att ha eget företag är jättesvårt. När man kommer med något okänt på marknaden måste man verkligen kämpa. Afrikaner brukar inte ha högstatusjobb här i Sverige och då kan det vara svårt att få ett banklån. Man kan vara jätteduktig på att laga mat men inte ha råd att öppna eget, säger Sarah.

Själv har hon haft mycket stöd från sin man för att kunna öppna restaurang, berättar hon. Niklas jobbar både på Babemba och har ett annat heltidsarbete.

Innan Sarah kom till Sverige drev hon både restaurang och nattklubb i Bamako, Malis huvudstad.

– Det var jätteroligt! Att vara egenföretagare i Mali är lättare än här i Sverige. Där kommer alla vänner och bekanta och äter för att det ska funka. Här har jag inte fått samma stöd.

Medan vi pratar går Sarah över till att skära grönsaker. Snart har hon fyllt en stor plastlåda med gurka, mango och tomat.

– Titta, det är Malis flagga! Grönt, gult och rött, säger hon och ler stolt.

Totalt arbetar åtta personer på restaurangen men i stort sett all mat lagas av Sarah själv.

– Det är svårt att hitta någon som är intresserad av att lära sig laga mat som jag gör. Jag låter alltid folk prova men det blir inte som jag vill. Och jag vill inte behöva slänga bort mat, matsvinn är inte bra för naturen.

Vad är ditt bästa tips för att lyckas i köket?

– Var inte rädd för att krydda, det kan aldrig bli för mycket. Och för att min mat ska bli riktigt god måste jag älska någon när jag gör den. Jag tänker på den personen medan jag lagar maten, det är jätteviktigt.

Fakta: 

Sarah Coulibaly

Ålder: 40 år.

Bor: I Olivedal.

Familj: Maken Niklas Jarske och en trettonårig son.

Född: I Kati, sydvästra Mali.

Mali

• 17,5 miljoner invånare (2012).

• Huvudstad: Bamako.

• Mali ligger i Västafrika och är till ytan nästan tre gånger så stort som Sverige.

• Kända personer från Mali: musikduon Amadou & Mariam, fotbollspelaren Djimi Traoré, som bland annat spelat för Liverpool FC och Seattle Sounders.

• Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes, och fram till en ny militärkupp i mars 2012.

• Efter kuppen pågår en konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Källa: UI:s Landguiden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skärholmen ska förnyas ”socialt”

Nu växer nya Skärholmen fram. ”Fokus Skärholmen är vårt profilprojekt när det gäller social hållbarhet”, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

Stockholms Fria

Kommunen tar tillbaka simhall

Efter sena fakturor och klagomål från besökare – staden tar tillbaka Högdalens simhall från privat entreprenör nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu