• Daniel Engström framför bensinmacken som han har drivit i tjugo år tillsammans med Carola Engström.
Landets Fria

Mack i Stugun satsar på solceller

Istället för att sälja sin bensinmack och byta karriär valde Carola och Daniel Engström i Östjämtland att satsa och investera för ett miljövänligare alternativ. I somras monterades solceller som producerar el både för eget bruk och till försäljning.

Stugun ligger på 5 mils och 40 minuters pendlingsavstånd från Östersund i Jämtland. Det har lockat många barnfamiljer och nyanlända att etablera sig här.

– Antingen säljer vi, eller så investerar vi och satsar nu, berättar Daniel Engström om hur resonemanget gick med hans respektive Carola Engström.

Tillsammans har de drivit macken Carolas Bensin och Livs i 20 års tid. Under sommaren har de höjt upp taket och placerat solpaneler på ena sidan. Det är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ.

– Effektiviteten på solpaneler har ökat med 10 procent bara under det senaste året, berättar Daniel Engström.

Det tog ett år att få ihop alla dokument, gå igenom och invänta beslut om bidrag till solcellerna. Men nu är det klart. Nästa etapp är ett samarbete med elbolaget Eon så de kan börja sälja elen som kommer av panelerna som fyller nära 110 kvadratmeter av taket.

– Vi ska sätta upp elstationer så fort det är klart att vi kan sälja strömmen, berättar Daniel Engström om elbilsladdplatserna.

Solpanelerna blir också ett alternativ till den tidigare oljepannan. Tidigare förbrukade macken 100 000 kilowattimmar per år men solpanelerna beräknas tillföra 12 500 kilowattimmar.

– Efter att solpanelerna är installerade, sätter vi in en mätare som visar hur mycket el som produceras. Det används för mackens behov, men när det finns ett överskott säljs den tillbaka till oss på Eon, när de har ett handelsavtal med oss, säger Farand Al Rubaae som arbetar med solceller på Eon.

Ett bidrag från Landsbygdsprogrammets investering i kommersiell och offentlig service täcker 90 procent av kostnaderna.

– De har gjort en stor energieffektivisering där solpanelerna är en liten del. Utöver det har de också bytt tak, tilläggsisolerat, bytt kylar och frysar, bytt lysrör och byggt en laddningsstation för elbilar, upplyser Lisa Bois på Näringslivsenheten, Länsstyrelsen Jämtlands län.

Men storleken på bidraget var inte klar förrän beslutet kom, så därför kalkylerade Carola och Daniel med en bärighet som skulle täcka även om bidraget bara blev på 50 procent. Det var därför de bara ansökte om paneler på halva taket.

Taket var den optimala platsen för solpanelerna, där det tog upp minst utrymme från området. Att taket är byggt med lutning underlättar vid ett kallt klimat med mycket regn och snö, men även vid själva uppsättningen av solpanelerna.

– Det svåra är tajmingen med regnet, det blir svårt då med virket, berättar snickaren Dennis Sjölund om vad utmaningen kan vara med att sätta upp takstolarna som bär upp det nya taket och därmed även solpanelerna.

Tillsammans med Anton Viklund driver Dennis ett lokalt bygg- och vvs-företag. Ett annat norrländskt företag anlitas också, från Fagervik utanför Sundsvall.

– Det är billigare att anlita lokala företag, säger Daniel Enström.

Därmed vågar paret inte bara satsa på miljövänliga alternativ, utan skapar även jobbmöjligheter för andra näringar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu