Språkhjälte slår ett slag för tecken | Fria.Nu
  • Bokserien Nu ska vi prata är framtagen för att ge barn och föräldrar ett lustfyllt sätt att lära sig tecken som stöd vid sagostunden.
  • Jessika Linde är talpedagog. Tillsammans med Embla Sue Panova och illustratören Lina Sandquist står hon bakom bokserien Nu ska vi tala.
Fria Tidningen

Språkhjälte slår ett slag för tecken

I barnboksserien Nu ska vi prata kompletteras det talade språket med tecken som stöd. "Tecken, blickar och gester ingår även det i vårt sätt att kommunicera med varandra, säger talpedagogen Jessika Linde, som varit delaktig i arbetet med serien."

Med över tio års erfarenhet att arbeta med barn som har talsvårigheter av olika slag debuterar förskoleläraren och talpedagogen Jessika Linde som barnboksförfattare. Tillsammans med Embla Sue Panova har hon arbetat fram manuset till barnboksserien Nu ska vi prata, och där Lina Sandquist står för illustrationerna.

I centrum för berättelserna står språkhjälten Poff som visar hur de vanligaste orden tecknas med hjälp av tecken. I Äta är temat situationer och ord kopplade till matbordet medan de andra böckerna är centrerade till lek och nattning.

– Det som skiljer sig från liknande barnböcker är just att den innehåller tecken som stöd. Böckerna går lika bra att läsa för barn upp till tre år som för något äldre barn som inte följer en typisk språkutveckling, säger Linde.

Att inkludera tecken är enligt Jessika Linde ett bra sätt att stötta och underlätta kommunikation. Det är inget substitut för tal, utan används i kombination med talat språk för att tydliggöra och förenkla språket.

– När det gäller små barns talutveckling gäller det att inte enbart att fokusera på hur många ord barnet kan utan istället se hur mycket de förstår och hur de kommunicerar på andra sätt. Tecken, blickar och gester ingår även det i vårt sätt att kommunicera med varandra.

Enligt en undersökning gjord av Läsrörelsen och Junibacken läser bara 35 procent av föräldrarna för sina barn varje dag, vilket är en betydligt mindre siffra än för tio år sedan. Jessika Linde betonar vikten av att skapa ett intresse för läsning redan när barnen är små. Och att det gäller att sätta böcker i händerna på dem.

– Den fysiska boken är oslagbar, säger Jessika. Det är viktigt för små barn att få bläddra och hålla i en fysisk bok, det blir mer konkret för dem än exempelvis en läsplatta.

Förutom att lägga vikten vid språkinlärning har trion bakom böckerna även ansträngt sig för att göra alla karaktärer i böckerna könsneutrala.

– Mina egna barn har trott att Poff är en flicka, kanske för det längre håret. Men vi har valt att inte könsbestämma någon karaktär i böckerna. De har därför fått namn som Tuss, Yam och Bim vilka inte ska kunna kopplas till ett specifikt kön, förklarar Jessika Linde.

Blir det fler böcker i serien?

– Att göra barnböcker var en helt ny erfarenhet för mig och det har varit väldigt roligt. Och jag hoppas att det blir fler framöver, säger Jessika Linde.

Annons

Rekommenderade artiklar

Skatan trivs bäst i skogen

Simone Wingfors hittade ett lugn i sig själv när hon bytte storstaden mot landet. Under artistnamnet Skatan är hon aktuell med albumet Orosmoln.

Fria Tidningen

Norrland bortom fördomarna

Norrland är vildmark och norrlänningar är svårmodiga. Forskarantologin Norrlandslitteratur problematiserar klichéerna och ger nya perspektiv.

Fria Tidningen

De hyllar konstens födelse

Artister, ljudkonstnärer och dj:s samlas för att fira konsten och den elektroniska musiken. Det är dags för Art’s Birthday Party.

Fria Tidningen

Han går i Moondogs spår

Stefan Lakatos har vigt sitt musikerliv åt att sprida Moondogs musik. "Hans musik är tidlös musik och helt egen", säger han.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu