• grafen Christoffer Collin började sin bana med att fota naturen i Karlskoga och lägga upp på Instagram. Nu är han världsberömd för sina bilder.
Fria Tidningen

Från vilda Värmland ut i vida världen

Christoffer Collin från Karlskoga gick från att avfärda foto som ett intresse han var för gammal för, till att bli en av Sveriges största fotografer på Instagram. Nu släpper @Wisslaren sin första bok.

Christoffer Collin flyttade nyligen till Stockholm efter att ha bott 27 år i Karlskoga i östra Värmland. Det var från den lilla tätorten han kom att nå ut till världen genom sitt Instagram-konto @Wisslaren och sitt öga för fotografi.

– Om man går längre tillbaka i historien så började det egentligen med att jag och två vänner från Karlskoga drev ett välgörenhetsprojekt i Thailand. Vi vandrade från Bangkok till Phuket, en sträcka på cirka 90 mil, som en gest för att dra in pengar till ett barnhem där. Hela vandringen dokumenterades via bild och text i bloggar och en Facebook-grupp. Jag började fota lite där och tyckte att det var roligt. När jag kom hem till Sverige så fortsatte jag att fota och lägga upp bilder på Facebook. Det var då tipset om Instagram kom. Jag tyckte att det verkade perfekt eftersom att om man följer mig där har man aktivt valt att se mina bilder. Sedan har det snurrat på ett sätt som jag aldrig någonsin hade kunnat tänka mig.

Efter att ha samlat på sig över 1,3 miljoner följare på Instagram släpper nu Christoffer Collin boken Instagram Changed my Life på Lava förlag. Boken är dock inte endast en fotobok utan tar även fasta på Collins personliga historia.

– Titeln är ju ”Instagram changed my life”. Det är en super-pretentiös titel, men om man läser boken förstår man kanske på ett annat sätt varför appen faktiskt har förändrat min tillvaro. I mitt fall väckte den ett stort fotointresse som jag inte riktigt visste att jag hade. Så jag hittade en ny hobby och passion tack vare plattformen. Sedan har jag också fått uppleva nya saker, resa till olika platser och fått se mycket häftigt. Därtill många väldigt bra vänner från olika kontinenter och länder. Bredvid mig här nu till exempel sitter min gravida sambo som jag också har träffat via Instagram. Hela livet har kunnat inträffa på grund av appen, kan man säga.

Naturen är ett centralt motiv i Collins foto, någonting han menar uppstod på grund av de specifika omständigheterna i just Karlskoga.

– I och med att jag är uppvuxen i Karlskoga som inte nödvändigtvis är en så vacker stad ur ett rent arkitektoniskt perspektiv så har jag inte hittat så mycket där som varit intressant för mig att fota. Sedan kan jag tycka att det är fint och mysigt ändå. Men då föreföll det sig självklart att naturen blev det jag fotade mest. Collin fortsätter:

– Jag tänkte aldrig på att fånga någonting specifikt värmländskt men det gjorde jag nog ändå genom allt omkring mig. Men jag försöker vara lite av en kameleont och anpassa mig efter platsen jag är på. Jag har gjort fotoprojekt i städer också, och då letar jag efter saker som jag tycker är fina och intressanta där.

Vad har du för tips till aspirerande fotografer?

– Man ska försöka fånga kärnan i det man vill visa upp. Vad är det man tycker är fint här just nu? Är det en glad stämning? Det är lite flummigt. Men ett konkret tips; om man ska ta en bild på en rak horisont och en person som står framför den, se till att personens huvud inte går in i horisonten. Skapa luft i bilden, så att saker och ting får plats.

– Jag har bara kört på magkänsla och vad som har känts rätt för mig, sedan har jag lyckats få ihop det med tur och dedikation. Men det är svårt att skriva en mall. Det bästa tipset är: fota mycket och ofta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

Cinemafrica firar 20 år

Filmfestivalen Cinemafrica har efter 20 år etablerat sin status som tongivande inom det svenska kulturlandskapet.

Fria Tidningen

Den svenska abortens historia

Abort i Sverige har inte alltid skett på kvinnans villkor. I sin nya bok Kvinnotrubbel kartlägger Lena Lennerhed den svenska abortens historia.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu