Debatt


Andreas Ekfrost
  • Det finns många fördelar med vegansk kost, men minst lika många fördomar kring den. Andreas Ekfrost ger svar på tal om proteinbrist, mjölk och öppna landskap.
Fria Tidningen

Myter och fördomar om vegansk kost

Många dras med seglivade myter och vanföreställningar kring vegansk och växtbaserad kost, Supervegobloggens Andreas Ekfrost avlivar här sex av de vanligaste fördomarna.

Man måste äta kött för att må bra

En nyligen presenterad studie på män som åt vegetariskt pekar på att man riskerar att bli deprimerad när man slutar äta kött. Urvalet var alldeles för litet för att generalisera över alla vegetarianer. Man studerade män som var gifta med gravida kvinnor.

Resultatet var inte heller överväldigande – 3,6 procent fler vegetarianer var deprimerade än icke-vegetarianer. Man kan alltså inte dra några direkta slutsatser av studien.

Veganer äter bara gräs och grönsaker

Det finns ett brett utbud av vegansk mat, ingen behöver äta bara gräs och grönsaker. Numera finns det väldigt många spännande substitut till kött i vanliga livsmedelsaffärer. Man kan även lätt komponera goda och näringsrika måltider med hjälp av bönor, svamp, bröd, frukt, linser, pasta frukt och nötter.

Man måste dricka mjölk

Man måste inte dricka mjölk för att få bra skelett, tvär tom är det vanligare med benbrott i länder där man använder mycket mejeriprodukter. Mejeriprodukter kan även kopplas till ökad risk för cancer, MS och diabetes.

En vegan kan få i sig tillräckligt mycket kalcium genom exempelvis broccoli, baljväxter, dadlar och torkade aprikoser. Det finns även bra kalciumberikade veganska produkter såsom olika mjölkprodukter som även innehåller D-vitamin vilket är nödvändigt för kalciumupptag.

Vi måste ha kor för att hålla landskapen öppna

Öppna landskap är bra för en biologisk mångfald och nödvändiga för många fåglar, växter och insekter. För att vi ska ha öppna landskap måste vi ha betande djur. Däremot finns det inget som säger att det måste vara kor som betar.

Att korna gör nytta när de är levande och betar är ingen anledning för oss att döda dem, snarare tvärt om. Vi måste inte heller göra dem dräktiga, ta deras kalv ifrån dem och sedan dricka deras mjölk. Man kan hålla landskap öppna genom att låta dem betas av djur som inte används i matproduktion, man kan hålla dem öppna genom att slå dem eller låta vilda djur komma tillbaka för att beta som de gjort före människans intrång.

Man blir svag av vegansk kost

Det är en fördom om att man inte får i sig tillräckligt med protein som vegan. Veganska produkter kan innehålla minst lika mycket protein som kött. Exempelvis jordnötter: 26 gram/100 gram, pumpakärnor: 25 gram/100 gram, vilket kan jämföras med kyckling: 26 gram/100 gram och nötkött 26 gram/100 gram. Ungefär 10–20 procent av kalorierna bör komma från protein. Äter man varierat och tillräckligt behöver man normalt inte tänka på proteinbrist. Protein är uppbyggt av aminosyror. Ett fullvärdigt protein består av nio essentiella aminosyror. Animaliskt protein är fullvärdigt protein. Även inom växtriket finns fullvärdigt protein att tillgå, exempelvis i quinoa, bovete, soja, tofu och chiafrön. Man behöver heller inte äta fullvärdigt protein från enbart en källa, utan man kan kombinera olika livsmedel för att tillsammans få i sig fullvärdigt protein. Bra kombinationer är exempelvis spannmål (vete, havre) och baljväxter (bönor, linser, ärtor), ris och gröna blad, nötter och alger.

Det är svårt att vara vegan

Att förändra sin livsstil och vad man äter kräver såklart ett aktivt val och att man vågar testa något nytt. Det behöver inte vara svårt om man är beredd att ta hjälp av tips och enkla råd som finns att tillgå på nätet för att underlätta en övergång så att man inte missar något. Viktigt är att man är noga med vad man stoppar i sig, vilket inte är unikt för veganism.

Alla kan äta skräpmat och näringsfattigt, även veganer, men vill man och ser till att man äter en god varierad vegansk kost så finns det stora hälsofördelar att vinna.

Plus att man gör gott för både miljön och alla djuren som inte behöver födas upp för att dö i en plågsam matindustri.

Fakta: 

Andreas Ekfrost är skribent på Supervegobloggen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu