• Föreställningens titel syftar till FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter: Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. I rollerna ses Josef Säterhagen, Helena Hedlund och Myra Neander.
Göteborgs Fria

Klassträff med Martin Mutter

En klassåterträff 20 år senare. Saker kommer upp som gör att din förståelse för dina gamla vänner ändras. Artikel 3 är en föreställning om normer och hbtq-frågor.

Sissela, Lukas och Emma gick i skolan tillsammans. Nu är det dags att återses, tjugo år senare. Långt ifrån alla vill minnas tillbaka sin högstadietid.

– Jag valde att inte gå på min klassåterträff. Jag hade ingen härlig högstadietid, säger Helena Hedlund, som skrivit manus och spelar Sissela i föreställningen.

Sissela däremot är spänd av förväntan att återse sina gamla klasskamrater och speciellt Lukas som hon hade känslor för. Obesvarade känslor.

– De var väldigt bra kompisar men av någon anledning valde Lukas efter högstadiet att sticka från alla utan att säga hej då till någon. När de återses uppdagas saker som ingen tidigare känt till om varandra, säger Helena Hedlund.

Manuset har beröringspunkter med Anna Odells uppmärksammade film Återträffen, är det en slump?

– Själva anslaget påminner om den filmen. Jag såg filmen och slogs av att den också handlade om en klassåterträff, men jag hade redan skrivit manuset då säger Hedlund.

Bakom föreställningen står den Örebrobaserade frigruppen Martin Mutter. Under barnkulturkonferensfestival Prio 0 till 18 spelar de Artikel 3 på Stora Teatern. Dessutom blir det två gästföreställningar på Teater Cinnober.

Prio 0 till 18 lyfter frågor om ungas rätt till kultur och deras möjlighet att själva påverka den kultur som skapas för dem. Med Artikel 3 vill Helena Hedlund väcka frågor bland skolelever.

– Vi spelar ofta i klassrum och spelar med elever precis bredvid oss. Det skapar en väldigt nära kontakt. Pjäsen är också uppdelad i en återblick, nutid och en fiktiv framtid. Som skådespelare går vi in i elevernas ålder och de får även möjlighet att identifiera sig med sitt äldre jag, säger Helena Hedlund, som berättar vidare att de även håller workshops där en dramapedagog leder arbetet.

– Grundtemat är hur vi ofta antar att alla är heterosexuella och att heterocisnormen råder. Och vi hoppas att alla börjar tänka kring dessa normer som inte omfattar alla. Det är kul att se att unga i dag är mer medvetna om normer än när jag växte upp, det är positivt och ger mig hopp, säger hon.

Även om medvetenheten är större tror Helena Hedlund att det kan vara lika svårt att som ung komma ut i dag som tidigare.

– Det finns trots allt en stark homofobi fortfarande och vi får ibland höra en del kränkande kommentarer från ungdomarna som riktas till karaktärerna i pjäsen.

Att tonåren är svårt för många understryker aktuell statistik som visar en ökning bland unga gällande psykisk ohälsa.

– Det är fortfarande svårt för många ungdomar. Vi har en karaktär i pjäsen som är transperson och jag tycker det är först de senaste åren som deras liv speglats i exempelvis filmer och tv-serier, säger Hedlund, som gjort en gedigen research inför manusarbetet.

– Förutom att jag plöjt en hel del reportage och sett dokumentärer har jag träffat och gjort intervjuer med personer som delat med sig av sina erfarenheter. Sedan har samarbetet med RFSL varit viktigt.

Teater Mutter gör även föreställningar av Artikel 3 då de anpassar den för vuxna. Men närmast efter sitt Göteborgsbesök kommer ensemblen arbeta fram en pjäs riktad till de yngsta teaterbesökarna.

– Det kommer bli en förskoleföreställning om solidaritet, säger Helena Hedlund.

Fakta: 

Artikel 3

Spelas på Stora Teatern, 7 september kl 9.30 och på Cinnober, 8 september kl 10,30 samt 13.30. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spåret som leder till teaterupplevelser

Längs hållplatserna Hagakyrkan och Chapmans torg ligger de fria teatrarna på rad. I morgon är ett utmärkt tillfälle att besöka dem då det är Teaterstråkets dag.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu