Jakt på älghonor för jämn könsfördelning | Fria.Nu
  • För att jämna ut könsfördelningen mellan älgar i östra Norrbotten ska framförallt hondjur jagas i år.
Fria Tidningen

Jakt på älghonor för jämn könsfördelning

Årets älgjakt är i gång i norra Sverige. I Norrbotten vill man försöka jämna ut könsfördelningen mellan älgarna i området genom att framför allt skjuta honor. Men kritiker menar att jakt inte är en acceptabel metod för att reglera antalet älgar.

I måndags startade årets älgjakt i norra Sverige. I östra Norrbotten domineras älgbeståndet av tjurar. För att jämna ut fördelningen mellan hon- och handjur ska de flesta älgar som skjuts i området i år vara honor.

Rickard Hansson, ordförande i älgförvaltningsområdet i östra Norbotten, säger att målet är 50/50.

– Men vi lägger en övervikt på hondjur till och med och går fem procent över i tilldelningen helt enkelt. För vi har ju en tjurbrist och väldigt låg tjurandel, säger han till Sveriges Radio.

Daniel Ligne, riksjaktvårdskonsult på Jägareförbundet, tror att hornen är en anledning till att jägare oftare skjuter tjurar.

– Det är klart att många jägare vill ha horn på väggen som en eftertraktad trofé. Om man går tillbaka till 1970–80-talen så hade man en väldigt utpräglad uppfattning att det räckte med en tjur på trakten som betäckte alla kor och så är det inte. Sedan vet jag att längre tillbaka var det mycket större skillnader, säger han till Sveriges Radio.

Men att använda jakt för att reglera antalet djur av en viss art är oacceptabelt, eftersom det orsakar lidande och död, säger Moa Richter Hagert, presstalesperson på Djurens rätt. Enligt henne är det problematiskt att jakt och viltvård anses gå hand i hand.

– Djur är inte bara arter, de är också individer. De regler som finns tar inte hänsyn till det. Ofta kallas dessutom all jakt för viltvård men mycket av jakten sker för nöjes skull, säger hon till Fria Tidningen.

Jägareförbundets kommunikationschef, Magnus Rydholm, håller med om att djuren är individer.

– Men vår roll här är att förvalta populationen. Det finns ett krav från samhället på jägare att skjuta ett visst antal älgar. Viltkött är dessutom klimatsmart och etiskt korrekt eftersom djuren lever ett fritt och naturligt liv. Bättre än så kan det inte bli.

Men Moa Richter Hagert menar att människors bristande respekt för andra djur blir särskilt synlig när man ser till de djur som blir mat.

– Vilda djur som dödas vid jakt omfattas dessutom inte av djurskyddslagstiftningen. Det finns till exempel inga krav på bedövning. Så fort man inser att djuren är individer är sådant här svårt att motivera.

Annons

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu