• Erik Slottner (KD) tycker att flaggstångskonsten på Plattan är en skymf.
Stockholms Fria

KD-politiker ratar flaggkonst

Slokande flaggstång väcker ont blod. ”Osmakligt”, tycker kristdemokraten Erik Slottner.

Konstnären Mattias Norströms tio meter höga slokande flaggstång på Sergels torg retar upp och väcker samtal. Flaggan ställer frågor om gränser, nationella symboler och nationellt identitetsskapande och kan tolkas på olika sätt. Men det verkar tydligt att symbolen för nationen har kroknat, vilket har retat många. En man man greps under natten till torsdag, misstänkt för att ha velat såga ner den krökta flaggstången.

Verket heter Du gamla, du fria och konstnären själv menar att man även kan tolka det hoppfullt, som att stången är på väg att resa sig.

– Många tror att jag vill klanka på Sverige, men så är det inte alls. Jag älskar Sverige, säger han till Expressen.

Den kommunpolitiker som har reagerat starkast är kristdemokraten Erik Slottner:

– Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsföra vårt land för besökare, nyanlända och våra egen medborgare? Tvärtom ska vi vara stolta över vår flagga och de värden som den associeras med, säger Erik Slottner.

Norströms verk ställdes första gången ut i Vasaparken i Göteborg. Då var reaktionerna inte lika kraftiga, men någon ansåg att det var nedvärderande mot Sverige och skrev att de ville såga ner flaggstången.

Politiker brukar hålla vad man kallar ”armlängds avstånd” från kulturen. Det innebär att konstnärliga verk inte ska bedömas av politiker, en princip som tillkom efter erfarenheterna av hur Nazityskland förhöll sig till kulturen. Enligt en enkät från 2014 försvarar samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna principen om armlängds avstånd.

Tidigare kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth blev till exempel hårt kritiserad när hon 2009 kommenterade graffitimålaren Nugs verk Territorial pissing på konstmässan Market och sa: ”Det här är inte konst”.

Erik Slottner understryker att han inte vill lägga sig i hur konstutövare utövar sitt yrke, men säger samtidigt att politiker har ett ”ansvar för det offentliga rummet”. Verket ”sänder signaler som är djupt olyckliga”, menar han och tycker att den centrala placeringen gör verket för påtagligt.

– Vi ska var stolta över vår flagga. Den förknippas med många goda värden såsom jämställdhet, tillit och trygghet. De associationer som konstverket ger är minst sagt olyckliga och att föra upp det på Stockholms mest centrala plats ger mycket märkliga signaler och riskerar att spela främlingsfientliga krafter i händerna.

Initiativtagare till utställningen är Kulturhuset och verket står kvar på Sergels torg till och med den 12 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu