• En parkbänk var en av de tre givna spelplatser som deltagarna i förra årets Noomaraton var tvungna att ha med i sin tävlingsfilm.
Göteborgs Fria

Ett dygn för att göra en egen film

Noomaraton är tävlingen där du gör en film på 24 timmar. Förutom tidspress måste filmen innehålla ett givet tema, tre platser och tre saker.

Varje år lockas omkring 400-500 deltagare till tävlingen Noomaraton, där man tävlar tillsammans i lag som antar utmaningen att producera en film under ett dygn.

På lördag morgon klockan 9 går startskottet för årets regiontävling. Då mottar alla deltagare ett startmeddelande där de får reda på årets tema och vilka tre saker och platser som filmen måste innehålla. 24 timmar senare måste filmen skickas in till tävlingsledningen.

– Det är en fantastiskt rolig tävling där det är spännande att se hur olika lagen tolkar det givna tävlingstemat, säger Pia-Mari Wehrling, filmkonsulent, Kultur i Väst, som arrangerar Noomaraton i Västra Götaland.

Förra årets tema var Nu eller aldrig. De tre sakerna som skulle inkorporeras i filmen var ryggsäck, klister, cykel medan platserna var en parkbänk, vid en anslagstavla, i ett förråd.

Drygt 200 deltagare antog utmaningen och segrande ur rikstävlingen gick lag Gotland.

– Den vinnande filmen var gjord av fyra unga flyktingar och användes senare i ett integrationsprojekt i Gotland, berättar Wehrling.

Genom dagens tillgänglig teknik finns det inga egentliga hinder för någon att skapa film. Ett syfte med Noomaraton är också att stimulera skaparglädje och kreativitet.

¬ Den enkla tekniken medför att alla kan göra film. Det roliga är att det här blir en färdig film och att tidsspannet för att göra den inte är så långt. Om det inte blir världens bästa film är inte hela världen, man får åtminstone visa den för en publik i en riktig biosalong, säger Pia-Mari Wehrling.

Trots att ungdomar växer upp med mobilkamera i hand saknar de kritiska verktyg för att analysera och förstå vår bildkultur. En kunskap som Pia-Mari Wehrling tycker man i Sverige tagit för lätt på.

– Film och bilder kan tyckas som självklara delar i våra liv men ofta är vi faktiskt ganska omedvetna om vad det är. Det är lite som att läsa och skriva. Du kan läsa mycket men om du börjar skriva förstår du mer av vad du läser. Så är det även när det gäller att titta på film och att göra film. Så förutom att det är roligt att skapa film är det ett demokratiskt verktyg som kan rusta oss för det rörliga bildsamhälle vi lever i.

Om man inte vill delta i tävlingen rekommenderas ändå ett besök på Bio Capitol dit alla är alla välkomna för att se på de inkomna bidragen.

­– Det brukar vara helt underbara tillställningar och ofta är det fullsatt biograf. I år har vi dessutom Publikens pris där man kan rösta på den film som man tycker är bäst, säger Pia-Mari Wehrling.

Fakta: 

Noomaraton

Vad: En filmtävling där deltagarna får 24 timmar på sig att göra en film från början till slut. Man tävlar i lag på max fyra personer och filmen får vara max fem minuter lång. Man måste också få med ett givet tema, tre platser och tre saker.

När: lördag, 2 september.

Visning av tävlingsbidrag: 14 sep, Bio Capitol.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Kortfilm ska ses på stor duk”

Kortfilmer får biopremiärer genom Folkets Bio. "Min film har visats på festivaler, nu får den en chans att nå en ny publik", säger Lia Hietala, regissör till Min homosyster.

Fria Tidningen

Nypremiär för första queerfilmen

Mauritz Stillers stumfilm Vingarne från 1916  beskrivs som världens första queerfilm. Nu är den åter aktuell på svenska biografer.

Fria Tidningen

Queer filmhelg på Konsthallen

Konstnären och curatorn Anna Linder presenterar ett filmprogram under rubriken Queer Moves. Dessutom passar hon på att premiärvisa sin egen film Spermahoran.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu