Osäker framtid för Haiti | Fria.Nu
Fria.Nu

Osäker framtid för Haiti

Det händer mycket i Haiti nu. Det har varit uppror och för två veckor sedan flydde president Jean Bertrand Aristides från landet.

Vad är det som händer? Det undrar många både i Haiti och andra länder.

Kanske är det USA och George W. Bush som har gjort så att president Aristide fick avgå? President Bush säger att det inte är så. Men många tror att han ljuger och de vill veta sanningen.

Ledarna i Karibien vill att en utredning ska ta reda på varför Aristide fick avgå. Först lovade han att han tänkte stanna. Två dagar senare avgick han.

Flera karibiska ledare säger att Aristide har pratat med dem när han var i Centralafrikanska republiken. Då sa han att amerikanska soldater hade tvingat honom att lämna landet.

Jamaicas premiärminister P. J. Patterson tycker att det som hänt är allvarligt. Han vill att man ska protestera när någon försöker ta bort demokratiskt valda ledare på ett sätt som bryter mot lagarna.

FN skickade fredsbevarande trupper till Haiti när Aristide hade flytt. Patterson säger att det gick ovanligt fort.

Tre dagar tidigare hade det

karibiska samfundet Caricom bett säkerhetsrådet om hjälp med att stoppa våldet. Då sa säkerhetsrådet nej. Patterson har fel när han säger att Aristide var en demokratisk president. Men det han berättar är ändå intressant. Kan det vara så att USA har något med det här att göra?

Haiti blev ett eget land för 200 år sedan. USA har alltid haft mycket att göra med Haitis ekonomi. Haiti är ett viktigt land för USA eftersom det ligger mellan USA och Kuba. Många amerikanska företag finns också i Haiti för att de får betala låga löner där.

1986 tog militären makten i Haiti. Tidigare hade släkten Duvalier makten. De förtryckte folket, men det var inget problem för USA.

1990 vann Aristide det första demokratiska valet i Haiti. Många tänkte att Aristide, som varit präst tidigare, skulle hjälpa de fattiga. Han startade ett välståndsprogram (en plan för hur det fattiga skulle få det bättre).

1992 tog två generaler makten och avsattes Aristide. Generalerna var utbildade i USA och fick lön från CIA. Den populäre presidenten fick politisk asyl i USA. De sa att han kunde få tillbaka makten, men då måste han lova att stoppa välståndsprogrammet. Han skulle lyda Världsbanken i stället och göra så att amerikanska företag fick det bättre.

När man känner till historien är det lätt att misstänka att USA också har något att göra med det som händer nu. Ingen vet att det är så, men många tror det. Det finns många frågor. Vem står bakom upproret i landet? Varför har inget stoppat upproret? Varför gjorde USA ingenting?

Två dagar innan han flydde pratade Aristide med Luis Moreno från den amerikanska ambassaden. Moreno berättade att USA inte tänkte skydda honom. Han tyckte att Aristide skulle lämna landet.

Sedan ville FN gärna skicka hjälp. Det kom en fredsbevarande styrka och det var USA som ledde den.

Vissa anser att Aristide var odemokratisk. Man tror att han hade fuskat för att kunna vinna valet 2000. Men hur demokratiska är USA och säkerhetsrådet? Kommer en utredning att ge svar på alla frågor? Eller kommer någon att stoppa den?

Emmanuelle Sylvain

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu