Tillfälligt lugnt mellan USA och Iran | Fria.Nu
Fria.Nu

Tillfälligt lugnt mellan USA och Iran

Ett konservativt parti vann valet i Irans parlament förra veckan. Det partiet tycker mycket illa om USA. Men ändå verkar det lugnt mellan USA och Iran.

USA kritiserade valet i Iran. Hundratals kandidater ville förändra Iran, men de fick inte vara med i valet för USA gillade inte det. Men varken USA eller Iran har tid att bråka just nu.

I mitten av februari skrev

Japan och Iran under ett avtal om en stor oljeaffär. USA har försökt stoppa avtalet. Men när det blev klart, sa de att de hade godkänt det. Det kan bero på att

Japan skickade soldater till Irak.

Det finns fler tecken på att USA inte vill bråka. Irak har haft problem med att exportera olja. Transporterna har inte fungerat bra. Irakierna ville bygga en

oljeledning till den iranska

hamnstaden Abadan för att lättare kunna exportera olja. USAs ockupationsmyndighet i Irak lyssnade på deras argument. De ska få bygga oljeledningen.

Inom USA:s administration vill vissa ha en konflikt mellan USA och Iran. De kallas hökar. I maj förra året hade det amerikanska utrikesdepartementet en dialog med Iran. Men 'hökarna' stoppade den. Agenter hade hittat samband mellan bomber mot västerländska bostadsområden och telefonsamtal från al-Qaida-anhängare i Iran.

Hökarna säger också att Iran har skyddat ledande al-Qaida-medlemmar sedan 2001, när talibanregeringen i Afghanistan föll. Iran säger att de inte stöder al-Qaida. De säger att de kan lämna ut al-Qaida-medlemmar till USA om medlemmar i en iransk rebellgrupp får återvända till Iran. USA håller tusentals medlemmar i rebellgruppen fängslade i Irak.

Hökarna säger att Iran låter militanta islamister komma in i Irak och utöva terror. Regeringen i Teheran säger att det är svårt att ha bra kontroll över gränsen till Irak.

- En del mycket konservativa iranier vill att vi ska misslyckas i Irak. Men då blir det inbördeskrig, och det vill de inte ha, säger Daniel Brumberg, Iran-specialist vid Georgetown University.

Hadi Semati är gästforskare vid institutet Carnegie Endowment for International Peace. Han föreläser också vid Teherans universitet. Han säger att de flesta i Iran vill att Irak ska bli mer demokratiskt. Men Bushs “krig mot terrorismen' har gjort det svårare att demokratisera, menar Semati.

- Demokratibyggandet kommer att vara dött så länge det ses som ett resultat av inflytande utifrån, säger han.

Gary Sick är Iran-expert vid

Columbia University. Han var säkerhetsrådgivare när Jimmy Carter var president i USA (1977-81).

- USA vill inte bråka med Iran just nu. Vi är misstänksamma mot dem, men vi vill inte reta upp dem. Men det kan förändras, säger Sick.

I förra veckan skrev Iran-specialisten Reuel Marc Gerecht i den nykonservativa tidningen Weekly Standard. Han skrev bland annat: 'I slutänden är det bara demokrati i Iran som kan lösa problemen med kärnvapen och terrorism'.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

USA toppar vapenexportligan till Syd

USA har återtagit sin förstaplats som världens största exportör av konventionella vapen till utvecklingsländerna, bland annat till följd av ett nytt vapenavtal med Pakistan.

Ytterligare en av Bushs närmsta avgår

Medborgarrättsgrupper och demokrater gladdes åt att USA:s justitieminister Alberto Gonzales på måndagen lämnade in sin avskedsansökan. För de flesta republikaner hade däremot Gonzales med tiden blivit alltmer av en belastning, och kommentarerna till att presidentens vän fick gå var få.

Böckerna som formar Vita husets politik

President George W. Bushs läsvanor har hittills visat sig vara en sällsynt bra fingervisning om den kommande politiken. Vittnesmålen om vad som utspelades sig vid en 'litterär lunchträff' i Vita huset nyligen är därför intressanta. För trots att den amerikanska regeringen har visat tecken på ökad vilja att föra diskussioner med sina fiender så tyder presidentens läsvanor på något annat.

Bush vill fortsätta med 'tuffa' förhör

Pentagon gav i veckan ut en ny manual för armépersonal, enligt vilken alla som hålls fängslade av amerikansk militär - även misstänkta terrorister - ska behandlas enligt Genève-konventionen. Samtidigt tillkännagav president George W. Bush att 14 personer som hållits fängslade av CIA på hemliga platser runt om i världen ska flyttas till fånglägret i Guantanamo Bay.

'Iranrapport överdriver hotbild'

Enligt en ny rapport från det amerikanska representanthusets underrättelsekommittés ordförande kan Iran skaffa kärnvapen mycket snabbare än vad de amerikanska underrättelsetjänsterna tror. Men flera kritiker ser oroande paralleller mellan den nya rapporten och de händelser som ledde fram till invasionen av Irak 2003.

© 2022 Fria.Nu