My Bubba gräver i den svenska visskatten | Fria.Nu
  • Duon My Bubba och barndomsvännen Elsa Håkansson (t.v.).
Fria Tidningen

My Bubba gräver i den svenska visskatten

Den hyllade svensk-isländska duon My Bubba tolkar svenska folkviseklassiker på sitt nya album. "För mig har de här visorna en förmåga att transportera mig i tid och rum", säger Gudbjörg ”Bubba” Tómasdóttir.

Medlemmarna i folkpopduon My Bubba träffades av en slump för nio år sedan. My Larsdotter befann sig i Köpenhamn där hon pluggade foto. Hon sökte efter en rumskompis och la ut en annons som Gudbjörg ”Bubba” Tómasdóttir nappade på. De började göra musik tillsammans samma dag som Bubba flyttade in.

Efter debutalbumet 2010 har det blivit ytterligare två album, som båda spelats in i USA och som fått kritiker att beskriva dem som en lycksalig förening av Hank Williams och Cocorosie.

Sedan släppet av andra albumet Goes Abroader (2015) har karriären rullat på i rask takt. De har turnerat med Damien Rice, skrivit låtar med Matthew E. White och släppt en exklusiv singel på Jack Whites skivbolag Third Man Records.

Efter att ha avslutat förra årets Australienturné beslöt sig My Larsdotter och Gudbjörg ”Bubba” Tómasdóttir för att spendera tid i Sverige och Dalarna där de påbörjade ett slags musikarkeologiskt projekt.

Tillsammans med Bubbas barndomsvän Elsa Håkansson började de gå igenom den svenska folkviseskatten för att välja ut sånger som de växt upp med och som de ville spela in i egna arrangemang.

Första singeln från det kommande albumet My Bubba & Elsa sjunger visor blev en cover av Cornelis Vreeswijks Veronica.

– När Elsa och jag började sjunga ihop var Cornelis Vreeswijks sånger bland de första på vår köksbords-repertoar. Cornelis är en av de svenska sångskrivare jag beundrar mest, han var en mästare när det gäller att ge en sång intimitet utan att det blir cheesy, säger hon.

Andra singeln var Bellmantolkningar. Två manliga giganter i svenskt musikliv, vilka kvinnliga artister tolkar ni?

– Det var först när vi hade samlat in sångerna som vi insåg att de alla var skrivna av män.

– Tyvärr är det väldigt nyligen som jag har lärt känna kvinnliga visförfattare som Barbro Hörberg, Elisabet Hermodsson och Barbara Helsingius efter att ha letat efter kvinnliga visförfattare som var aktiva under samma period. Det är trist att konstatera att de har fått väldigt lite uppmärksamhet jämfört med sina manliga kollegor, säger Gudbjörg Tómasdóttir, som räknar upp Alf Hambe, Dan Andersson och Evert Taube som andra viskompositörer som tolkas på skivan. De får dessutom sällskap av två välkända folkvisor utan känd upphovsman, den omkramade Ut i vår hage och den dalsländska Kristallen den fina.

Efter att ha rest mer eller mindre konstant de senaste åren blev inspelningen av sångerna ett sätt att komma hem igen.

– För mig har de här visorna en förmåga att transportera mig i tid och rum. Jag kan sitta i Nashville och höra hela skärgården sjunga när jag spelar några av de här sångerna. De tar mig tillbaka till bryggan där jag och Elsa brukade sitta och de kan få henne och andra människor som jag förknippar sångerna med att kännas väldigt nära, förklarar Bubba, som är född på Island men som växte upp i Sverige.

– Jag växte upp med Elsa i Lund och det är genom henne och hennes familj som jag kom i kontakt med musik och den svenska vistraditionen. Elsa är en fantastisk musiker och jag har länge velat samla de sånger som vi brukade sjunga på skiva, bara för vår skull.

Ni har haft stor framgång i USA, men är än så länge något mindre kända här hemma. Ser ni den nya skivan som ett sätt att öka intresset för er i Sverige?

– Om plattan öppnar ett fönster för My Bubbas musik i Sverige vore det kul, men den var inte inspelad i det syftet. Det var ett personligt projekt från början och först och främst tänkt som ett dokument för oss och våra vänner. Under de senaste åren har vi också spelat en del visor live och det har varit väldigt kul och inspirerande att uppleva ett intresse för dessa från vår publik.

Kan vi vänta oss en skiva från My Bubba där ni även närmar er den isländska folkmusiktraditionen?

– Ja, vi har redan ett par isländska sånger på vår repertoar som vi gärna vill spela in tillsammans med andra melodier som ligger nära hjärtat. Det kanske blir en längre serie, säger Gudbjörg ”Bubba” Tómasdóttir.

Fakta: 

My Bubba

Består av: My Larsdotter och Gudbjörg Tómasdóttir.

Tidigare: How it’s done in Italy (2011), Goes Abroader (2015), Big Bad Good (2016).

Aktuella med: Albumet My Bubba & Elsa sjunger visor, släpps den 25 augusti.

Turné i Sverige: Ett antal konserter i Sverige är inplanerade i början av 2018.

Annons

Rekommenderade artiklar

Skatan trivs bäst i skogen

Simone Wingfors hittade ett lugn i sig själv när hon bytte storstaden mot landet. Under artistnamnet Skatan är hon aktuell med albumet Orosmoln.

Fria Tidningen

Norrland bortom fördomarna

Norrland är vildmark och norrlänningar är svårmodiga. Forskarantologin Norrlandslitteratur problematiserar klichéerna och ger nya perspektiv.

Fria Tidningen

De hyllar konstens födelse

Artister, ljudkonstnärer och dj:s samlas för att fira konsten och den elektroniska musiken. Det är dags för Art’s Birthday Party.

Fria Tidningen

Han går i Moondogs spår

Stefan Lakatos har vigt sitt musikerliv åt att sprida Moondogs musik. "Hans musik är tidlös musik och helt egen", säger han.

Fria Tidningen

Punk över klassgränserna

Punken med sin storhetstid i det sena 70-talet har blivit medelålders. Men vad hände med de bespottade punkarna?

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu