Demonstrerar mot BB-kaoset | Fria.Nu
  • Förlossningsvården måste förbättras, anser Ragnhild Hansson, som arrangerar en protestdemonstration.
Göteborgs Fria

Demonstrerar mot BB-kaoset

Fullt på förlossningen i Stockholm under sommaren, BB i Sollefteå som stängt och en kurs i bilförlossning. Organisationen Födelsevrålet har fått nog och arrangerar protester i Göteborg och runt om i landet den 20 augusti.

– Det här är ett nationellt problem. Det behöver göras något inom förlossningen, alla måste få komma in på förlossningen så man inte föder i en bil och inte behöver flygas någon annanstans. Att flyttas på under en förlossning är fruktansvärt, säger Ragnhild Hansson som arrangerar demonstrationen i Göteborg.

Hon är utbildad barnmorska, men arbetar nu med annat. Hon har själv tre barn och tiden efter den tredje förlossningen blev tuff, berättar hon.

“Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” kallas de landsomfattande protesterna som hålls på 14 orter, bland annat i Stockholm där det under sommaren varit så fullt på förlossningsavdelningar att förlossningar ägt rum inne på mottagningen och i BB-rummen, enligt DN. Protester hålls även i Sollefteå, där förlossningskliniken lade ner i januari och BB sedan dess ockuperats av totalt runt 2 000 personer som kräver jämställd vård.

– Arbetssituationen för barnmorskor är usel, det är inget nytt och det är något som vi måste få bukt med. Sverige är ett rikt land och ändå är det larm om krissituation på förlossningsavdelningarna hela tiden, säger Ragnhild Hansson.

Hon ser hoppfullt på att allt fler vågar gå ut och berätta om bland annat förlossningsskador.

– Nu berättar allt fler om posttraumatiska syndrom och om att man går sönder. Det är en ny generation som vittnar och skiter i att man inte “ska” prata om brustna underliv eller att första tiden efter förlossningen är så jobbig att förhållandet sprack.

Kampen för en bättre förlossningsvård kommer att fortsätta tills man ser resultat, enligt Ragnhild Hansson.

– Det kommer inte vara slut med den här aktionen utan det är bara början.

Fakta: 

Här går demonstrationen i Göteborg

Demonstrationen den 20 augusti går från Lekplatsen Plikta i Slottsskogen till Järntorget.

Samling klockan 12, avmarsch klockan 13.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vårdförbundet: ”Det blir ett tufft år på BB”

BB-flytten från Mölndal till Östra gör att färre medföräldrar får stanna över natten. Samtidigt vittnar Vårdförbundet om en stressig arbetsmiljö och siffror som GFT tagit fram visar på överbeläggningar under sommaren.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu