• Omställning Nora på studiebesök hos paret Rolf och Erene Elmström på gården Gröna Ånäs med samtal om odling och omställning.
  • Några av eldsjälarna i Omställning Nora, tillika Naturskyddsföreningen Noras styrelse. Från vänster: Erik Borg, Henrik Perrin, Roland Stanbridge, Lena Bjärmark, Karin Bäck, Ankie Rauséus och Kajsa Grebäck.
Landets Fria

Omställning Nora siktar framåt

De förvandlar en trist skolgård till en grönskande oas byggd på permakulturprinciper, ordnar grönsakssafaris och planerar framtidsspanarsamtal. En liten kärntrupp håller Omställning Nora högst levande.

Omställning Nora är en lokalgrupp i regionen Bergslagen, där det finns en aktiv omställnings- och miljörörelse. Själva gruppen har sina rötter i Naturskyddsföreningen, där Kajsa Grebäck, som är en av initiativtagarna till Omställning Nora, länge har varit aktiv.

– Under Framtidsveckan 2011 pratade jag om att vi borde starta en liten lokal naturskola. Efteråt kom det fram en person och började prata om omställningsrörelsen. Jag hade inte träffat någon i trakten som kände till rörelsen innan. Det blev början på Omställning Nora, säger hon.

Gruppen kom snabbt fram till att de ville jobba med permakultur, och startade en studiecirkel. Samtidigt började man söka pengar för en naturskola och ordnade pedagogiska naturaktiviteter. Därigenom kom de i kontakt med ett gäng lärare som ville jobba med permakultur på Gyttorpsskolan i Gyttorp utanför Nora.

– De hade en tråkig skolgård och ville ha en praktiskt möjlighet att lära eleverna hur permakultur följer ekosystemen och är en del av naturen och hur man får mat på bordet, säger Kajsa Grebäck.

Alla eleverna fick träffa en permakulturdesigner och själva rita hur de ville ha sin skolgård. Designern gjorde sedan en skiss över skolområdet utifrån deras önskemål. Där skulle finnas klätterträd, olika ätbara träd och växter och en labyrint. Omställning Nora sökte pengar från olika håll och för två år sedan drog de igång det praktiska arbetet.

– Vi började med att göra i ordning odlingsbäddar och anlägga en köksträdgård. När eleverna kom tillbaka efter förra sommaren var det fullt av humlor och fjärilar där och de kunde gå och plocka smultron, morötter och grönkålsblad.

I år har gruppen tillsammans med skolans elever och föräldrar planterat bärbuskar och träd och skapat en pillabyrint. De har även gjort förarbetet till en skogsträdgård. Skolträdgården engagerar elever och lärare under skoltid, och på helgerna och under sommaren ordnar Omställning Nora arbetsträffar med barnen, föräldrar och allmänheten.

– Det är väldigt roligt att se hur barnen leker där, vill vara med och hjälpa till och hur de förundras över hur saker smakar. Men vi har en hel del kvar att göra. Vi vill lära oss mer om permakultur, och hoppas att skolan och föräldrarna ska bli mer insatta så att de själva kan föra kunskapen vidare, säger Ankie Rauséus, en annan aktiv medlem i gruppen.

Andra frågor som Omställning Nora har jobbat mycket med är skogsfrågor och matförsörjning.

– Vi har tittat på lantbrukarnas situation och hur vi kan gynna lokala producenter och initiera samarbeten, säger Ankie Rauséus.

Under en period arrangerade gruppen en grönsaksutlämning där bönder levererade förbeställda varor på en angiven plats varannan vecka.

– Men det blev svårt att fortsätta i praktiken, det var bara en eller två bönder som mäktade med på grund av logistikproblem. Vi har diskuterat om vi kan få till någon sorts andelsjordbruk i framtiden.

– Och även om sambeställningen inte funkade så har det öppnat upp kontakter mellan bönderna och konsumenterna, fyller Kajsa Grebäck i.

Gruppen har också arrangerat kurser, studiebesök, grönsakssafari på en lokal ekogård och ett samodlingsprojekt med en konstförening i Nora, där de skapade en prunkande ätbar odling utanför en utställningslokal.

– Det blev ett häftigt samarbete som fick ett positivt mottagande. Man når olika typer av människor när man gör saker ihop, säger Kajsa Grebäck.

Under sommaren ordnar de naturupplevelser på Alntorps ö i Norasjön som Naturskolan står bakom. Där kan vuxna och barn träffas en dag i veckan för att bland annat leta spännande insekter och ätbara växter, lära sig fota natur och laga mat över öppen eld.

Och i september är gruppen med och ordnar den årliga äppelfestivalen på Alntorp, i anslutning till en av Sveriges tolv genbanker för fruktträd.

– Under festivalen kan man se en äppelutställning med många olika sorter, få sina egna äpplen namngivna av pomolog, delta i äppelpajtävling samt prova på att göra äppelmust. Dessutom får man denna dag plocka äpplen ifrån genbankens träd, säger Kajsa Grebäck.

Det finns många punkter på agendan och många framtidsprojekt hos Omställning Nora. Ett är att jobba mer med vattenfrågan. Annat som händer under hösten är Café Planetkvällar på ett kafé i Nora, om framtidens lösningar och innovationer.

– Vi ordnar bland annat framtidsspanarsamtal med forskare och kunniga personer i närområdet där vi samtalar om vad som händer både i och utanför Sverige för att lösa utmaningar när det gäller energi, avlopp och fordon, säger Ankie Rauséus.

Hon menar att Café Planetkvällarna, som gruppen ordnat i olika former ända sedan starten, ofta lockar nya intressanta människor.

– Plötsligt har du ett spännande samtal med någon och tänker ”hur kan jag ha bott i kommunen i alla dessa år utan att veta om att du har de här kunskaperna?”. Och så blir det en ny resurs i det här nätverket som omställning handlar om.

Men kärntruppen inom Omställning Nora består fortfarande bara av ett tiotal engagerade personer. Det är svårt att locka fler som vill engagera sig, menar Ankie Rauseus.

– Vi är ett grundkitt av människor som fungerar väldigt bra ihop, det är nog vår styrka. Vi har roligt tillsammans och det tror jag är nyckeln till att vi fortsätter att driva på i de frågor som är viktiga för oss. Vi vet också att många uppskattar det vi gör och delar våra värderingar.

Fakta: 

Omställning Nora

Startades: 2011

Finns i: Nora i Örebro län

Antal medlemmar: Ett tiotal aktiva

Läs mer på: Omställning Nora på Facebook

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barn får permakultur i blodet

Skolgården på Gyttorpsskolan i Nora är en av få i Sverige som bygger på permakultur – med barnen i centrum.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu