Grekland går åt höger | Fria.Nu
  • Greklands nya premiärminister Kostas Karamanlis.
Fria.Nu

Grekland går åt höger

I Grekland var det val den 7 mars. Det socialdemokratiska partiet Pasok har styrt länge. Men nu blir Costas Karamanlis premiärminister och hans parti, det konservativa partiet Ny demokrati, ska bilda regering. Båda partierna anses vara lika korrumperade

.

Grekland (Sesam) Pasok ville locka unga väljare. Därför bytte de ut partiledaren. Den nye partiledaren heter Giorgos Papandreou. Han är 52 år och yngre än den förre partiledaren. Men den konservative Karamanlis är fem år yngre än Papandreou. Han samarbetar också med flera yngre politiker.

I Grekland brukar man välja premiärministrar som är gamla nog att vara pensionerade. Många brukar också rösta på Pasok. Därför var det här maktskiftet ovanligt på två sätt. Men både Karamanlis och Papandreou följer traditionen i sina familjer: båda två har före detta premiärministrar i familjen.

Ny demokrati fick majoritet i parlamentet. Även om Pasok hade samarbetat med det grekiska kommunistpartiet hade de inte varit större än Ny demokrati. Och Vänsteralliansen fick troligen för lite röster för att komma in i parlamentet. Ett parti måste få minst 3 procent av rösterna för att komma in i Greklands parlament.

Karamanlis har lovat att han ska sälja statens företag till privatpersoner. Det kan han göra nu. Han har också lovat att minska korruptionen. Men det tror inte många att han kan. Den grekiska statsapparaten har alltid varit korrumperad.

Många anser att det är därför det tar så lång tid att få allt klart till de olympiska spelen i augusti. Bara hälften av alla anläggningar som behövs är färdiga.

Nu kanske det blir ännu svårare att få dem färdiga. Många av de socialistiska fackföreningarna har hotat med störningar om de konservativa vinner valet. Kanske tänker de strejka.

Den nya regeringen i Aten har också andra problem. Förhandlingarna om Cyperns framtid måste vara klara före 1 maj. Regeringen måste också ordna upp trafiken i Aten. Det är kaos i trafiken. Det är särskilt svårt för dem som går till fots.

Claes Gylling

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu