Allt fler städer inför regleringar för Airbnb | Fria.Nu
Sarah Olsson

Fördjupning


Sarah Olsson
  • Å ena sidan… I Berlin har uthyrning av hela lägenheter helt förbjudits på grund av skenande hyror och ett utnyttjande av andrahandsuthyrningen som en affärsverksamhet.
  • Å andra sidan… Restriktionerna drabbar även dem som vill hyra ut ett rum för att klara sitt uppehälle i städer med höga hyror.
Fria Tidningen

Allt fler städer inför regleringar för Airbnb

Allt fler städer inför olika regleringar för den populära uthyrningstjänsten Airbnb. Senast i raden är Barcelona som liksom andra menar att uthyrningen trissar upp hyrorna och att turistlägenheterna tar över.

Luis har hyrt ut sin lägenhet i Barcelona via Airbnb sedan början på året. Han delar en annan lägenhet med flera andra personer och räknar med att kunna flytta in i sin egen lägenheten efter att ha tjänat ihop tillräckligt med pengar på uthyrningen så att han kan betala av delar av lånet.

– Genom Airbnb kan jag snabbare tjäna ihop pengarna till lånet än genom vanlig uthyrning, säger han.

Han tycker att korttidsuthyrningen via plattformen har fördelar gentemot traditionell andrahandsuthyrning, då den både erbjuder en säkerhet genom att han på hemsidan kan läsa andra värdars omdömen av hyresgästerna och genom att han mellan de korta uthyrningarna har möjlighet att besöka och kontrollera lägenheten.

– Om du hyr ut en lägenhet i ett år vet du hur du lämnade den men inte hur den kommer se ut då du får tillbaka den.

Barcelona är en av de städer som just nu börjat införa ytterligare restriktioner för de som hyr ut via den populära uthyrningstjänsten. För Luis innebär det att han måste betala stadens turisttaxa och registrera sin lägenhet som turistlägenhet. För den som bara hyr ut ett rum finns ännu inga begränsningar, men många bostadsrättsföreningar vill se bestämmelser då de menar att ständigt nya turister i huset stör och innebär risker.

Tanken med Airbnb, en plattform för andrahandsuthyrning, är att privatpersoner ska kunna hyra ut hela eller delar av sin bostad till personer som är på besök i staden. Ett sätt att tjäna en slant för uthyraren och ett billigare och annorlunda sätt att resa för turister. Det finns i dag flera plattformar för andrahandsuthyrning, men Airbnb är otvivelaktigt den största med sina över tre miljoner uthyrningsobjekt i över 192 länder och 65 000 städer.

Men i flera storstäder har korttidsuthyrningarna börjat ställa till problem. Istället för att fungera som en delningsekonomi där bostäder delas och lånas av privatpersoner har delandet i allt fler fall utvecklat sig till ren affärsverksamhet. Personer som hyr bostäder de aldrig tänkt bo i, utan hyr ut via Airbnb för samma pris i veckan som de själva betalar i månaden, har blivit en allt vanligare syn i storstäder.

Detta sätt att använda sig av sajten har blivit så pass utbrett att stad efter stad nu ser sig tvungen att införa restriktioner för denna nya typ av andrahandsuthyrning. I London, Amsterdam, Barcelona, New York och Berlin finns nu restriktioner och i flera städer är det på gång.

– Vi måste hindra plattformar som Airbnb från att skapa en marknad där bostäder används för ren spekulation och ekonomisk vinning och därmed försvinner från Köpenhamnarna och en redan pressad bostadsmarknad, säger Köpenhamns borgmästare Frank Jensen, som lagt ett förslag om restriktioner, till Politiken.

I Berlin har det förbjudits att hyra ut en hel bostad via Airbnb och i London finns ett maxtak på 90 dagars uthyrning per år.

– Problemet var att en sajt som handlade om att folk tjänade lite pengar genom att hyra ut rum utnyttjades av professionella hyresvärdar som omvandlade sina bostäder till hotell, sa Labours Tom Copley då restriktioner infördes i London.

Korttidsuthyrningarna via plattformar som Airbnb innebär inte bara att bostäder försvinner från invånarna till turister utan även att hyrorna och bostadspriserna pressas upp, förklarar stadsplaneraren Peter Phibbs vid Sydney University som forskat om Airbnbs effekter.

– I städer med bostadsbrist där bostäder omvandlas från långtidshyresrätter till korttidsuthyrning till turister via Airbnb riskerar priserna att pressas upp. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan, där efterfrågan är stor och tillgången krymper ökar priserna. När det gäller köpelägenheter, annonserar mäklare nuförtiden samtidigt dagspriset för bostaden på Airbnb. Om någon som budar på huset tror att de kan tjäna extra genom Airbnb kan de eventuellt betala mer för bostaden – med andra ord, den extra inkomsten räknas med i priset.

Men populariteten för Airbnb och andra uthyrningssajter beror inte bara på att skrupellösa kapitalister har fått upp ögonen för ett enkelt sätt att tjäna sig en hacka. Här döljer sig även en annan historia, en om hur människor tvingas hitta nya vägar för att få pengarna att räcka till mat och hyra.

Sedan den ekonomiska krisen 2008 har den privata uthyrningen i Europa expanderat snabbt, delvis som ett resultat av ett minskat bostadsägande. Unga befinner sig ofta i en situation där de inte kan ta ett bostadslån och inte heller hyra från större hyresvärdar. De tvingas därför vända sig till dyra, privata hyresvärdar eller hyra i andra hand. Då har Airbnb blivit ett sätt för unga, arbetslösa och låginkomsttagare att klara av att betala sina allt högre hyror.

Denna typ av uthyrare blir dock allt färre. För trots att Airbnb vill hävda motsatsen, utgör de som hyr ut ett rum inte längre en majoritet på sajten. En studie av den amerikanske forskaren Tom Slee visar att 40 procent av 90 000 uthyrare i 18 städer hyr ut hela lägenheter och dessutom flera lägenheter.

Enligt en undersökning som tidningen The Guardian gjort och som är baserad på Airbnbs egna uppgifter, har de 40 största uthyrarna i New York tjänat 400 000 dollar var de senaste tre åren, tillsammans 35 miljoner dollar – skattefritt.

– Att folk hyr ut rum i sina bostäder ser jag bara som ett effektivt utnyttjande av plats. Men att personer hyr ut hela bostäder de inte bor i och får in större delen av sin inkomst genom Airbnb är inte delningsekonomi, det är bara traditionell bostadsspekulation via en ny slags bostadsförmedling, säger Peter Phibbs.

De städer som infört restriktioner mot korttidsuthyrningsplattformar som Airbnb har valt olika vägar. Berlins politiker har valt att förbjuda andrahandsuthyrning av hela lägenheter, men tillåta uthyrning av rum. I Barcelona får hela lägenheter hyras ut om uthyraren registrerar lägenheten som turistlägenhet samt betalar stadens turisttaxa.

Enligt Peter Phibbs måste myndigheterna göra skillnad på de som hyr ut ett rum i en bostad de bor i och de som hyr ut hela lägenheter och hus.

– De viktigaste personerna i en stad är ändå lokalinvånarna. I globala städer med bostadsbrist behöver myndigheterna reglera användningen och göra skillnad på att hyra ut ett rum och en hel bostad.

Luis, som hyr ut sin lägenhet i Barcelona, håller dock inte med. Han förstår städernas åtgärder vad gäller hyresrätter, men tycker inte staten har rätt att lägga sig i vad han gör med den lägenhet han själv äger.

– Jag vill göra rätt för mig och betala skatt, men eftersom kommunen satt stopp för nya tillstånd för turistlägenheter kan jag inte ansöka om något. Politik borde handla om att reglera, inte att förbjuda, säger Luis, som vill använda ett fingerat namn eftersom han inte registrerat lägenheten som turistlägenhet hos kommunen.

I Köpenhamn diskuteras nu också ett förslag om ett maxtak för uthyrning via Airbnb och regleringar vad gäller korttidsuthyrningar lär införas i flera storstäder. Men i Sverige tycks det ännu inte vara ett problem, det beror bland annat på att bostadsrättsföreningar har rätt att säga nej till korttidsuthyrning via Airbnb enligt ett vägledande beslut hos hyresnämnden 2015.

Den reglering som behöver införas i andra städer är i Sverige till mångt och mycket redan reglerad genom bostadsrättsföreningar och privatvärdar.

Fakta: 

FAKTA

Airbnb är en tjänst för privatuthyrning av lägenheter. Företaget startades 2008 i San Francisco där det fortfarande har sitt huvudkontor. Plattformen har växt enormt och har i dag över 3 miljoner objekt till uthyrning i 65 000 städer över hela världen.

Andra uthyrningsplattformar är bland annat Wimdu som grundades i Tyskland år 2011 och har 350 000 objekt till uthyrning i över 150 länder, samt Homeaway som grundades i USA år 2005 och har över två miljoner objekt till uthyrning i 190 länder.

Regleringar kring uthyrning:

Amsterdam: Uthyrning via Airbnb begränsad till 60 dagar per år. Företaget måste ta ut en turistskatt till staden.

Berlin: Att hyra ut en hel lägenhet via Airbnb är helt förbjudet och belagt med böter på 100 000 euro. Tillåtet att hyra ut rum om det inte utgör mer än 50 procent av bostadsytan.

Barcelona: Krävs tillstånd från den katalanska turistmyndigheten. Uthyrare måste också ta in en turistsskatt från de som hyr.

New York: Böter för uthyrning av en hel bostad kortare tid än i 30 dagar.

London: Uthyrning via Airbnb begränsad till 90 dagar per år för hel bostad.

Vancouver: Privata bostäder får inte hyras ut via Airbnb.

Reykjavik: Tillstånd hos turistmyndigheten krävs för uthyrning av en hel bostad i mer än 90 dagar per år. Man får tjäna max en miljon isländska kronor (drygt 77 000 svenska kronor) per år.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ingen upprättelse för Grenfells offer

Branden i hyreshuset Grenfell Tower i London tog 71 personers liv och lämnade hundratals bostadslösa. Fyra av fem familjer står fortfarande utan hem.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu