Georgisk högerextremist utreds för sexhot | Fria.Nu
  • Demonstrationer i Georgiens huvudstad Tbilisi den 8 mars tidigare i år. Förra veckan hölls en annan stor demonstration i protest mot rasism och kvinnohat.
Fria Tidningen

Georgisk högerextremist utreds för sexhot

Det högerextrema ”Marsch för georgier” anordnade en protestmarsch mot invandrares påstådda sexualbrott. Nu utreds en av gruppens ledare för att själv ha hotat en kvinnlig FN-representant med gruppvåldtäkt.

Georgiens huvudstad Tbilisis gator svämmade över av demonstranter i förra veckan under en protest mot rasism och kvinnohat. Demonstrationen anordnades som ett svar på en högerextrem marsch veckan innan.

– Vi är här för att fördöma den fruktansvärda attityd gentemot kvinnor som deltagare i den så kallade ”Marsch för georgier” uttryckt. Och också för att visa vårt stöd för utlänningar som lever i Georgien, sa demonstrationsdeltagaren Rusiko Amirejibi till nättidningen Global Voices.

”Marsch för georgier” anordnades den 14 juli som en protest mot påstådda sexualbrott begångna av invandrare. Demonstranterna krävde att ”illegala invandrare” skulle utvisas och att landets lagar om invandring måste skärpas.

Runt 2 000 personer deltog i marschen. Men då Georgiens FN-delegat för unga, Tatia Dolidze, kritiserade marschen för att vara rasistisk, svarade en av marschens ledare – den 57-årige skådespelaren och artisten Gia Korkotashvili – att hon ”borde knullas”. ”Jag är för gammal för sådana gruppaktiviteter, men ta för er ni grabbar”, skrev skådespelaren till andra marschdeltagare på Facebook.

Många reagerade starkt över kommentarerna och polisen utreder nu konversationen. Skådespelarens försök att försvara sig har bara spätt på ilskan. I en tv-intervju säger han att kommentarerna på Facebook var en privat konversation ”grabbar emellan” och att kvinnor nu påstår att någon försöker gruppvåldta dem bara handlar om ”en önskan att någon skulle vilja göra det”.

Uttalanden blev gnistan till att flera olika kvinnoorganisationer gick samman för att anordna en ”Women´s Solidarity March”, som alltså hölls i förra veckan. Både som ett svar på den invandrarfientliga marschen en vecka tidigare och de kvinnoförnedrande kommentarerna.

– Vi vill att folk ska förstå att de här fascisterna som påstår sig försvara georgisk kultur bara är ute efter att försvara sin egen rätt att förolämpa och trycka ner kvinnor, sa medie- och kvinnoaktivisten Ninia Kakabadze till EurAsiaNet.

Immigration är ett relativt nytt fenomen i Georgien. De senaste åren har invandringen ökat, vilket dels beror på landets liberala invandringspolitik, dels på skapandet av jobb och utbildningsplatser. Krisen i Mellanöstern är också en orsak. Men utan tidigare erfarenhet av invandring från länder som befinner sig både geografiskt och kulturellt ganska långt från Georgien har det skapat motsättningar. Integrationen har misslyckats och många georgier är misstänksamma och negativt inställda till invandringen. Högerextremistiska rörelser växer. Men organisationerna bakom Women´s Solidarity March har tagit upp kampen mot högerextremismen.

– Jag är inte alltför hoppfull om att förändringen kommer att ske snart. Men vi kommer göra vår del för att bidra till det, sa Ninia Kakabadze.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu