Talibanerna trappar upp i Afghanistan | Fria.Nu
  • Protesterna mot det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan växer. 200 personer från rörelsen “Stå upp för förändring” demonstrerade i början av juni mot att demonstranter dödats under en protestmarsch i huvudstaden.
Fria Tidningen

Talibanerna trappar upp i Afghanistan

Minst 35 personer dödades och många skadades i en självmordsbombning i Afghanistans huvudstad Kabul i måndags. Talibanerna har tagit på sig attacken och utvidgar nu sina områden, samtidigt växer protesterna mot det försämrade säkerhetsläget.

Enligt Kabulpolisen var det främst statsanställda gruv- och oljearbetare som dödades i måndagens självmordsattack. Talibanrörelsen har tagit på sig attacken men skriver i ett uttalande att de attackerat säkerhetstjänsten.

Attacken kom efter att en planerad demonstration på måndagen hastigt fått ställas in på grund av säkerhetshot. Enligt vissa källor ska självmordsbombaren ha varit tänkt att attackera demonstrationen, men måltavlan flyttades om då demonstrationen ställdes in, skriver The Guardian. Den tänkta demonstrationen var en minnesmanifestation för de 80 personer som dödades under en civilrättslig demonstration för minoritetsgruppen hazaras rättigheter för exakt ett år sedan. Hazarerna är den största minoritetsgruppen i Afghanistan och har länge förföljts, särskilt av talibanerna (som är sunnimuslimska extremister) på grund av sin shiamuslimska tro.

Talibanerna har på sistone trappat upp sin offensiv i Afghanistan. Förra veckan attackerade de åtta stadshus i olika delar av landet inom loppet av bara två dagar. Under helgen tog de kontrollen över två städer i två olika provinser och på torsdagen rammade de en myndighetsbyggnad med tre bilar fulladdade med sprängämnen som stulits från armén. Extremiströrelsen har nu allt större områden i ett fast grepp och arméns och polisens förluster ökar. Allt fler civila faller offer för våldet. Under första halvan av 2017 dödades 1 662 civila i den afghanska konflikten, en rekordhög siffra enligt FN. En femtedel av de dödade och skadade civila drabbades i huvudstaden.

Protesterna mot det alltmer försämrade säkerhetsläget i landet växer samtidigt. Många kritiserar regeringen för inkompetens och kräver dess avgång. Den andra juni dödades flera demonstranter av polis under en regeringskritisk demonstration i Kabul. Demonstrationen organiserades efter att ett bombdåd dödat över 100 personer i staden och frustrationen gentemot regeringens inkapacitet att lösa säkerhetssituationen var stark. Polis gick in med vattenkanoner och sköt sedan rakt in i folkmassan. Demonstrationerna mot regeringen väntas nu fortsätta.

Fakta: 

Talibanrörelsen:

Talibanerna är en väpnad, islamistisk rörelse i Afghanistan och Pakistan. De afghanska talibanerna har sina rötter i kriget mot Sovjetunionen under 1980-talet. De kom samman som en enhetlig rörelse 1994 då de krigsherrar som lett kampen mot Sovjet hamnade i inbördeskrig med varandra.

1996 grep talibanerna makten i Afghanistan. De upprättade en extremt konservativ regim och allt västerländskt och syndigt förbjöds. Män tvingades låta skägget växa och kvinnor tvingades bära heltäckande slöja och förbjöds arbeta utanför hemmet. Flickor fick inte gå i skolan efter lågstadiet.

Styret bröts då USA invaderade landet 2001. Talibanerna har sedan dess pressats tillbaka och en i teorin demokratisk regering har införts, men den väpnade konflikten pågår fortfarande och talibanerna fortsätter att värva medlemmar och kontrollerar stora områden.

Källor: Nationalencyklopedin, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu