• I fjol hölls Strisvara i Indien. Årets upplaga är första året utanför Indien. Projektet samlar kvinnliga musiker från hela världen i Lofsdalen, nära den norska gränsen.
Fria Tidningen

Strisvara lyfter kvinnliga musiker

Subhash N.H och Arun Shiva Ganesh hade arbetat inom den globala musikindustrin med säte i Indien i sju år innan de tröttnade på den manliga dominansen. Så de startade Strisvara, en projekt för att stärka och lyfta kvinnliga musiker.

Ordet “Strisvara” är sanskrit där “stri” betyder kvinna och “svara” betyder ton. Det sammanfattar vad hela projektet Strisvara handlar om, nämligen kvinnliga musiker. Grundat av Subhash N.H, Arun Shiva Ganesh och organisationen Treeonz International Youth Organzation i Indien i fjol har projektet nu nått Sverige.

– Strisvara är ett tredelat projekt där vi arbetar med att stötta och stärka kvinnliga musiker. Vi samarbetar med alltifrån internationella kvinnliga musiker till ursprungsbefolkningar och lokala, moderna musiker. I år jobbar vi med bland andra kvinnliga stammedlemmar från Indien samt en grupp samiska musiker. Bland de internationella deltagarna har vi musiker från Indien, Jordanien, Israel och Norge. Även svenska artister som är verksamma inom både modern musik och traditionell folkmusik kommer att medverka, säger Subhash N.H.

Just nu bor musikerna tillsammans i ett hus i Lofsdalen, i närheten av den norska gränsen. Tanken med att samla dem på samma plats under en tid är att de ska få möjlighet att skriva låtar tillsammans, repa, peppa och stärka varandra i sitt konstnärskap.

– Det är många magiska stunder som uppstår när kvinnliga musiker från hela världen möts, de kulturella mötena är en del av projektet. I början av augusti arrangerar vi en turné där vi spelar i Lofsdalen, Sveg, Gävle och Stockholm. Under turnén är tanken att vi också ska ge tillbaka till samhället också, så vi kommer bland annat att arrangera indiska temakvällar med mat och fri scen för alla att delta i.

Subhash N.H fortsätter.

– Som organisation tror vi på musik och konstens förändrande kraft. Projektet finansieras av bland annat Härjedalens kommun och Karnal stad i Indien. Även den indiska socialstyrelsen finansierar två inhemska grupper av musiker från Indien, så att de har råd att åka hela vägen till Sverige.

Efter flera år inom musikindustrin insåg Subhash N.H och kollegan Arun Shiva Ganesh att musikindustrins mansdominans blockerar vägen för många kvinnliga musiker. De bestämde sig för att ta saken i egna händer och gav sig ut i Indien på jakt efter kvinnliga musiker att lyfta.

– Vi åkte till en liten by i Indien för att söka upp inhemska musiker i deras hemmiljö. När vi kom dit var det som att allt var musik för dem; sättet de arbetade och levde på, ja, allt. Det fanns en kvinna där, hon jobbade som barnmorska. Hon hade utfört över 2000 förlossningar med hjälp av musikens kraft. Hon bjöd in de blivande mödrarna, motiverade dem med musik och till och med vände barn i livmodern till tonerna av musik för att slutligen utföra förlossningen, också till musik. Det fanns så otroligt mycket musik i den byn, framförallt bland kvinnor. Men deras huvudsakliga syssla var aldrig musik, de var istället exempelvis trädgårdsmästare eller diskare. Vi tänkte att vi måste ta tillvara på all denna musik, så vi skapade en plattform där kvinnorna kunde få träda fram och ta plats som musiker.

Projektet är i startgroparna fortfarande. Det är andra året Strisvara finns och första året de befinner sig utanför Indien. Men Subhash N.H ser ljust på framtiden.

– Vi vill driva projektet årligen, med start i Lofsdalen. Årets projekt blir som piloten, vi får testa och se vad som funkar och vilka utmaningar vi stöter på under tiden. Vi kommer även att söka finansiering från flera olika aktörer. Som det är nu har jag och Arun finansierat en stor del själva, vi tror helt enkelt så starkt på detta projekt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

Cinemafrica firar 20 år

Filmfestivalen Cinemafrica har efter 20 år etablerat sin status som tongivande inom det svenska kulturlandskapet.

Fria Tidningen

Den svenska abortens historia

Abort i Sverige har inte alltid skett på kvinnans villkor. I sin nya bok Kvinnotrubbel kartlägger Lena Lennerhed den svenska abortens historia.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu