Läget blir allt svårare för papperslösa | Fria.Nu
  • Slopad rätt till bistånd gör inte att fler papperslösa frivilligt lämnar Sverige.
Fria Tidningen

Läget blir allt svårare för papperslösa

Papperslösas rätt till bistånd från Migrationsverket drogs in förra året. Nu har en dom dessutom fastställt att kommuner inte är skyldiga att ge papperslösa bistånd.

Förra årets skärpta asylregler innebär bland annat att de som får avslag på sin asylansökan också förlorar rätten till dagersättning och bostad. Det motiverades med att fler då skulle lämna Sverige. Sedan dess har ungefär 2 000 personer istället gått under jorden, och bara en av nio personer som fått avslag har återvänt till sitt hemland frivilligt, rapporterar Sveriges Radio.

Tidigare kunde personer med utvisningsbeslut få fortsatt stöd från Migrationsverket om myndigheten bedömde att de var samarbetsvilliga och gjorde ansträngningar för att lämna landet. Men efter lagändringen är det bara barn och barnfamiljer som har rätt till bistånd.

Per Löwenberg, ställföreträdande sektionschef vid den nationella gränspolisen, säger till SR att man inte har analyserat konsekvenserna av lagändringen. Men av dem som gått under jord tror han att många finns kvar i Sverige.

– Det bidrar också till att de här människorna blir kvar under ganska dåliga förhållanden och det är ju inte en önskvärd effekt, säger Per Löwenberg till SR.

Nyligen kom en vägledande dom i Högsta förvaltningsrätten som kan försvåra situationen för papperslösa ytterligare. Den slår fast att kommuner inte är skyldiga att ge bistånd till personer som fått avslag på sin asylansökan. Men samtidigt finns heller inget hinder för dem att ge stöd.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Svenska myndigheter ger olika besked om extremism

Enligt Säpo utgörs så kallade våldsbejakande extremister till största del av islamister. Men kommuner rapporterar att det är vit makt-miljön som dominerar. Deras olika definitioner ger vitt skilda bilder av läget.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu