Vietnamesisk bloggare döms till tio års fängelse | Fria.Nu
  • Efter en endagsrättegång dömdes Nguyen Ngoc Nhu Quynh, även känd som Me Nam (”Mother Mushroom”), till tio års fängelse.
Fria Tidningen

Vietnamesisk bloggare döms till tio års fängelse

Aktivisten och bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh har dömts till tio års fängelse för ”propaganda mot staten”. Domen fördöms av MR-organisationer som kräver att Sverige och det internationella samfundet agerar.

I över tio år har den 37-åriga bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh, även känd som Me Nam (”Mother Mushroom”), rapporterat om människorättskränkningar i enpartistaten Vietnam. Hon har bloggat om tvångsvräkningar, polisbrutalitet och yttrandefrihet och har uttryckt stöd för andra regimkritiker och politiska fångar.

Me Nams kamp har prisats av organisationer så som Human Rights Watch (HRW) så väl som den svenska organisationen Civil Rights Defenders (CRD) som utsåg henne till årets människorättsförsvarare år 2015.

Engagemanget har lett till att hon upprepade gånger trakasserats av myndigheterna och satts i husarrest. I oktober 2016 greps hon när hon besökte en fängslad aktivist. Hon ska ha hållits häktad i över åtta månader innan hon fick träffa en advokat och när hon till slut ställdes inför rätta förra veckan var det bakom lykta dörrar där varken internationella observatörer eller familjemedlemmar fick närvara. Efter endagsrättegången föll domen på 10 års fängelse.

Me Nams advokat uppger till medier att hon fälls för att spridit statsfientlig propaganda och för förtal av kommunistpartiet i en rad inlägg på Facebook och intervjuer med internationella medier.

– Domslutet är ett allvarligt bakslag för mänskliga rättigheter i Vietnam och är förkastligt. Det visar återigen på Vietnams repressiva ansikte och hur liten respekt de vietnamesiska myndigheterna har för mänskliga rättigheter, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, i en reaktion på domen.

Organisationen kräver att Sverige och det internationella samfundet fördömer domslutet och markerar mot den vietnamesiska regeringen. Även HRW kräver att domen hävs och att Me Nam sätts på fri fot.

– Den vietnamesiska regeringen använder otydliga säkerhetslagar för att tysta aktivister och strypa yttrandefriheten, säger Phil Robertson, HRW:s biträdande Asienchef.

Domen fördöms även av det amerikanska utrikesdepartementet som uppmanar Vietnam att frige Me Nam och alla andra samvetsfångar.

Fakta: 

Vietnam

Socialistiska republiken Vietnam är sedan 1975 en enpartistat som styrs av kommunistpartiet.

Yttrandefriheten är grundlagsskyddad, men i praktiken är friheterna starkt begränsade och den statliga kontrollen över medierna omfattande.

Antalet internetanvändare i landet har vuxit explosionsartat på senare år, från 200 000 år 2000 till 40 miljoner år 2014 (av en befolkning på 94 miljoner).

Bloggar har blivit ett viktigt och kraftfullt sätt för aktivister och regimkritiker att sprida information om människorättskränkningar, korruption och andra känsliga frågor.

Enligt MR-organisationer finns det mellan 150 och 200 politiska fångar i Vietnam varav många uttryckt sin regimkritik på nätet. Landet klassas som en av ”internets fiender” av Reportrar utan gränser.

Källor: TechAsia, HRW

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu