Skärpt lagstiftning mot våldsamma män | Fria.Nu
  • Hundratusentals argentinare har de senaste åren gått ut på gatorna i återkommande demonstrationer under parollen ”Ni una menos” (”inte en till mördad kvinna”).
Fria Tidningen

Skärpt lagstiftning mot våldsamma män

En ny lag i Argentina innebär att män som mördat eller skadat sin partner förlorar rätten till sina barn. Massdemonstrationer mot kvinnovåld och kvinnomord har tvingat fram en förändring.

År 2008 sköts Rosana Galliano till döds av lönnmördare som anlitats av hennes ex-make José Arce. Han dömdes till livstids fängelse, men släpptes efter nio år av hälsoskäl och avtjänar nu sitt straff i husarrest. Han har vårdnad för och bor tillsammans med sina söner på 12 och 13 år.

Kvinnoorganisationer hänvisar till dussintals liknande fall i Argentina och människor har sedan 2015 gått ut på gatorna för att protestera mot morden. Det har blivit en viktig fråga för allmänheten och tvingat politiker att agera.

Fallet med Rosana Gallianos barn var den utlösande orsaken till att en ny lag antogs av kongressen den 31 maj. Lagen innebär att föräldrar som mördar, skadar eller utsätter sin partner för övergrepp förlorar rätten till sina barn.

Samma dag fick två andra lagar ett preliminärt godkännande av senaten. En av dem innebär att staten måste ge bidrag till kvinnor som inte har råd att lämna en man som utövar våld. Den andra handlar om att familjer som tar hand om barnen till de kvinnor som mördats ska garanteras ett bidrag.

– Vi har fått frågor i många fall som liknar fallet med Rosana Gallianos barn. Många anhöriga till de mördade kvinnorna vill inte gå ut offentligt, säger Ada Rico från organisationen La Casa del Encuentro i Buenos Aires som hjälper kvinnliga våldsoffer.

Hon säger att organisationen lade fram lagförslaget om att män som mördat sin partner ska förlora rätten till sina barn år 2014.

– Det är en lag som troligen kan komma att kopieras av andra länder.

På grund av brist på officiell statistik började La Casa del Encuentro år 2008 sammanställa uppgifter från medierna om flickor eller kvinnor som mördats på grund av sitt kön. Samma år erkändes morden officiellt som femicide, mord på kvinnor.

Landets kongress beslutade 2012 att införa livstids fängelse för män som blivit fällda för mord och könsbaserat våld.

Våldet mot kvinnorna har dock inte minskat: år 2013 mördades 295 kvinnor och förra året 290, enligt organisationen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu