• Kajsa Rane har rensat ut hemma och tycker det känns bra att sakerna hon inte längre behöver kan komma till användning.
  • Hanna Hallén driver gratisbutiken. Hon är utbildad till grafisk designer och illustratör på Konstfack och engagerad i omställningsrörelsen. Hon försöker förena konstnärskapet med ett hållbart liv och förmedla kunskaper om hur man kan leva hållbart.
  • För de som lämnat hus och hem kan det överflöd av saker som många har komma till användning.
Landets Fria

Allt är gratis i Halmstads nya butik

I Halmstad har en hållbar butik öppnat. Här kan man lämna in eller ta med sig varor utan att betala.

Det närmar sig lunchtid och i kulturhuset Dramalogens nyöppnade gratis-butik i Halmstad har besökare börjat droppa in. Kläderna hänger tätt på galgar och precis som i vilken affär som helst står varor som mat, konstnärsmaterial, porslin, böcker och leksaker uppradade på hyllorna. Det är fritt fram att plocka på sig och ta med det man vill hem.

– Vi pratar ofta om att vi handlar ekologiskt och återvinner energi och material i Sverige. Men det vi kan göra innan, som att använda och älska det vi redan har, är ovanligt. Vi behöver lära oss att byta och låna mer av varandra, säger Hanna Hallén som är verksam konstnär på Dramalogen och initiativtagare till affären.

Just nu råder ett kortsiktigt tänkande konstaterar hon.

– Det är billigt att köpa nyproducerat, men det är inte billigt för våra barn som kommer att få betala ett högt pris för vår överkonsumtion.

Konceptet är inte nytt. Gratis-butiker, eller freeshops som de också kallas, har börjat dyka upp lite var stans. Hanna Hallén fick med sig idén från åren i kollektivboende i Europa där det var naturligt att dela med sig och återbruka istället för att köpa nytt. Från början var tanken att bara sätta upp en bokhylla på Dramalogen där saker kunde byta ägare inför den planerade flytten som verksamheten står inför. Men idén växte och med hjälp av kollegor från Dramalogen var en hel butikslokal snart inredd och målad i rosa och schackrutigt.

– Jag sa att jag skulle sätta upp en hylla i hallen men fick en hel butik. Och det har varit en extrem respons. Folk vill komma och lämna in och se vad det är.

Reaktionerna från kunderna är olika. Många vill ge tillbaka någonting, och har bidragit med bröd och mat till butiken.

– När man går till en klädaffär tycker man kanske att man gör rätt för sig när man betalar, men det gör man inte alltid då den som tillverkat varan många gånger arbetar under mycket dåliga arbetsförhållanden.

Saker råder det ingen brist på. Flera leveranser med lådor når butiken varje dag. Öppettiderna annonseras på Facebook.

Kajsa Rane tar upp två oanvända väckarklockor ur en av flyttlådorna som hon har med sig och placerar på en hylla.

– Jag har rensat hemma och har saker jag inte tycker om eller har behov av. Det känns bra att skänka bort så att folk kan gå och plocka om de behöver. Vi överkonsumerar och har så mycket grejer, så det är bra att de kommer till nytta på annat håll.

Hanna Hallén planerar att starta workshops och använda omoderna eller trasiga plagg att sy om och experimentera med. Hon hoppas att hållbarhetstanken sprider sig och att fler tar liknande initiativ.

– Det här är bara ett exempel. Man kan sätta upp en hylla i mangelrummet eller i trapphuset eller ordna klädbytardagar med varandra. Vi är alla delaktiga i den här situationen vi har på jorden och att se till att vi inte lämnar så stora spår.

Fakta: 

The Diggers bakom första gratisaffären

I slutet av 1960-talet dök freeshops eller freestores upp i San Francisco och New York. The Diggers, döpta efter en alternativ jordbruksrörelse i England på 1600-talet, drev affärerna. Där kunde veteraner från Vietnamkriget byta in sina uniformer till vanliga kläder och äta vegetarisk soppa, känd som Digger Stew. The Diggers öppnade även kostnadsfria sjukhus för dem som inte hade försäkring och ordnade gratis musikkonserter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu