Föräldrar i kris och en saga för vuxna | Fria.Nu
  • När Birgitta Ekstrand inte jobbar som bibliotekarie på Lesseboda bibliotek skriver hon gärna om böcker på sin bokblogg.
Landets Fria

Föräldrar i kris och en saga för vuxna

Birgitta Ekstrand på biblioteket i Lessebo delar med sig av tre boktips för lata sommardagar.

Entry Island av Peter May (Modernista förlag)

När den avlägset belägna ön Entry Island drabbas av ett överfallsmord i hemmet, kallas Sime Mackenzie dit tillsammans med ett utredningsteam från Montréal. Hans hälsa är inget vidare, men Sime är den ende som kan prata gaeliska. En affärsman har hittats knivskuren till döds i sitt hem och det enda vittnet är hans hustru, Kirsty. När Sime träffar Kirsty drabbas han av en märklig deja vú-känsla. Han tycker sig känna igen Kirsty, trots att de aldrig tidigare träffats. Parallellt löper också en annan historia genom Peter Mays bok: den om den stora utrensningen av skottar som engelsmännen genomförde på de olika öarna i Yttre Hebriderna under 1800-talet.

Mocka av Tatiana de Rosnay (Sekwa förlag)

Tatiana de Rosnay senaste roman på svenska heter Mocka. Mockafärgad är nämligen bilen som kör på Justines son Malcolm och sen smiter därifrån. Justine kastas ner i ett mörker. Hon ifrågasätter sina kvaliteter som mor, sitt äktenskap, hela sitt liv. Hennes son hamnar i koma och Justine och hennes man har helt olika sätt att hantera sorgen och oron. Hos Justine väcks en desperat längtan efter att konfrontera bilföraren. Hur är man egentligen beskaffad om man kan köra på ett barn och sen bara åka därifrån? Suggestiv spänning och relationsproblem i ett.

Miniatyrmakerskan av Jessie Burton (Modernista förlag)

Nella lever i Nederländerna på 1600-talet. Hon gifter sig med en förmögen handelsman i Amsterdam. Bröllopsnatten blir inte alls som förväntat. I bröllopsgåva har hon fått ett minatyrskåp. Hon tar kontakt med en minatyrmakare som genast börjar skicka möbler och dockor som är identiska med huset, Nella och personerna runt om henne. När miniatyrerna blir alltför lika det verkliga livet, tycks ingen känna till minatyrmakarens rätta identitet. Under tiden trasslar Nellas make in sig i skumraskaffärer och ödesdigra relationer. Minatyrmakaren av Jessie Burton är en saga för vuxna i realistisk miljö!

Fakta: 

Bibliotekarien tipsar

Birgitta Ekstrand arbetar som bibliotekarie i Lessebo kommun. Där arbetar hon i huvudsak med inköp, fjärrlån, läsfrämjande arbete och med nyanlända. Birgitta Ekstrand bloggar också om böcker på Fru E:s böcker.

Lessebo bibliotek är ett av fyra bibliotek i Lessebo kommun. Lessebo ligger mitt i det småländska Glasriket och har cirka 9 000 invånare.

Annons

Rekommenderade artiklar

Feel-goodmystik och sorgset åldrande

I den nya artikelserien Bibliotekarien tipsar delar bibliotekarier på små orter med sig av sina bästa boktips. Först ut är Christine Åström på Ydre kommunbibliotek.

Landets Fria

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu