Vem gynnar Göteborgs skrytbygge? | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Karlaplatsen

  • Enligt plan ska första spadtaget till Karlaprojektet tas redan till hösten och först ut är Karlatornet med sina 245 meter.
Göteborgs Fria

Vem gynnar Göteborgs skrytbygge?

I torsdags kväll valde Göteborgs kommunfullmäktige att klubba igenom hela Karlaprojektet – ett kontroversiellt projekt som öppnar upp för många frågor kring hur Göteborgs stad egentligen tänker kring hållbar stadsutveckling.

Vi pratar alltså om fyra skrapor om 27, 36, 43 och 72 våningar vid Karlavagnsplatsen som omfattar ett område på många tusen kvadratmeter. Men om vi tittar på vad som ska få plats inom det området kan till och med en amatör som jag se att det kommer bli trångt. Väldigt trångt.

Men Göteborg behöver bostäder – och det lutar sig fullmäktige mot, även om det antagligen inte är en särskilt avancerad gissning att det som burit det kontroversiella projektet till ett ja är att Göteborg ska sättas på kartan.

För vilken gång i ordningen sedan Göran Johansson präntade in mantrat i den Göteborgska folksjälen är oklart, men en snabb genomläsning av kommunstyrelsens protokoll avslöjar att de bemödat sig att skriva ut att detta minsann är Nordens högsta byggnad och där alla andra höga byggnader står med, med mått.

Nåväl. Högst i Norden blir det alltså – och avsändare är raketexploatören Ola Serneke, lika känd för sitt väloljade säljsnack som sina stora risktagningar.

”Ett mastodontmisslyckande” kallades projektet tidigare i våras i en debattartikel i GP. Trion Jöran Bellman, tidigare planarkitekt, Claes Caldenby, professor i arkitekturens teori och historia och Sören Olsson professor i socialt arbete gav kommunen stenhård kritik för att i samrådsredogörelsen som föregått projektets klartecken hävdat att ”planförslaget är resultat av en internationell arkitekttävling”, men där de inbjudna stjärnarkitekternas kompetens förbisågs och byggmästare Serneke fick bestämma både höjd och planyta.

Nu menar både kommunen och Serneke att detta ska bidra till blandstaden Göteborg där mötesplatser mellan människor ska prioriteras.

En snabbtitt på skisser och genomläsning hur kvarteret kommer se ut skapar dock frågetecken till hur begreppet ”blandstad” tolkats och hur allt ska få plats. Tätheten i bebyggelsen saknar nämligen motstycke i Sverige och Europa och enda sättet att klämma in ”barnperspektivet” med skohorn är att placera förskolor högt upp i byggnaderna och ha förskolornas utomhusområden på taken på skraporna.

På marken får de nämligen inte plats – och där är de dessutom i vägen för trafiken.

Personligen känner mig högst tveksam till wowfaktor-attityden gentemot föräldrar ­– hur stor är viljan att ha sitt barn 100–200 meter upp i luften för lekstunder i vad som sannolikt också blir norra Europas blåsigaste lekplats?

Det är mycket fokus på image i detta projekt och att skapa ett ”statement att en ny stadsdel kommit till stan”. Klyschorna duggar tätt på diverse hemsidor: ”Ett monument över det moderna Göteborg.” Eller över byggmästare Ola Serneke själv om vi ska lyssna på kritikerna. För sådana fattas inte.

Analytiker varnar i en artikel i SvD med rubriken ”Serneke bygger korthus” för att Serneke, som det unga bolag det är, tar en gigantisk risk med detta enorma projekt och har lite att falla tillbaka till om något skulle gå snett. Ägande och driftsformen för det här projektet får bli ämne till en annan text, men det går inte att låta bli att undra hur insatta Göteborgs kommun verkligen är i omfattningen av alla deltaljer där så mycket ekonomiskt ansvar ligger på exploatören.

Vi ska komma ihåg att Göteborgs stad redan står under hård kritik för att lansera stora projekt för fort och utan adekvata analyser. Enligt Sernekes hemsida räknar företaget med en omsättning för projektet på 13 miljarder över 5–6 år – men först ska alltså spektaklet levereras.

Som en som gärna skulle vilja se ett Göteborg som till fullo anammar en ekologisk och socialt hållbar stadsutveckling där segregationen tas på allvar och blandstaden får bli just det så är detta beslut oroväckande. Jag ser inte hur detta kommer göra Göteborg till en bättre plats för någon annan än Göteborgs stads marknadsavdelning och möjligen exploatören – men till och med det känns ju osäkert.

Annons

© 2020 Fria.Nu