Observatoriets framtid i fara | Fria.Nu
  • ”Vårt problem är inte att vi har för få besökare utan att vi inte har råd att ha personal som kan ta hand om alla dem vi redan har.” Det säger Katja Lindblom som är föreståndare på Slottsskogsobservatoriet.
Göteborgs Fria

Observatoriets framtid i fara

Observatoriet i Slottsskogen är Sveriges enda som ger allmänheten möjlighet att titta på stjärnhimlen. Nu hotas det av nedläggning, i värsta fall redan vid årsskiftet.

– Vi behöver ett stabilt anslag som vi vet kommer in varje år. Faktum är att vi redan nu inte har möjlighet att leva upp till efterfrågan på besök från skolklasser och allmänheten. Vi klarar av att hanka oss fram till årsskiftet, men får vi inte en lösning med den ekonomiska biten tills dess tvingas vi lägga ner, säger Katja Lindblom som är föreståndare på observatoriet.

Slottsskogsobservatoriet invigdes 1929 och drivs sedan 1993 av den ideella föreningen Slottsskogsobservatoriets Vänner. Det är Sveriges enda folkobservatorium, det vill säga det enda i landet som är öppet för allmänheten.

– Göteborg borde vara stolta över det, säger Katja Lindblom.

Entréavgifter och ersättning för de skolklasser som besöker observatoriet för att få fördjupade inblickar i astronomi täcker endast en liten del av driftkostnaderna. Resten av pengarna som krävs för driften har kommit i form av bidrag från Västra Götalandsregionen och ibland i form av klumpsummor från privatpersoner och stiftelser.

Katja Lindblom berättar att de mellan 2011 och 2015 fick ett årligt anslag från VG-regionen på 100 000 kronor.

– 2016 drogs det in utan att vi blev informerade. Att vi kunnat fortsätta sedan dess är endast tack vare att vi fick hjälp av en stiftelse. Nu är de pengarna slut och de signaler vi fått från regionen är att vidare anslag därifrån inte är aktuella, säger Katja Lindblom.

Ett av problemen för observatoriet är frågan om huvudmannaskap.

– När vi pratar med regionens politiker tycker de att vi framför allt är en angelägenhet för staden medan kommunen säger att vi ligger under regionen.

För att reda ut frågan om huvudmannaskapet bjöd Slottsskogsobservatoriets Vänner nyligen in till ett möte med representanter från både kommun och landsting. Inbjudan skickades till kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, och Conny Brännberg, KD, som sitter i regionfullmäktige.

– Vi hade ett möte med Ann-Sofie Hermansson i januari då vi förklarade vår situation med det otydliga huvudmannaskapet. Hon hade en förstående inställning och uttryckte att hon ser observatoriets verksamhet som bra och viktig. Nu när vi ville följa upp det mötet fick vi svar på omvägar att hon var nöjd med att ha mött oss en gång och inte intresserad av att göra det igen, säger Katja Lindblom.

Conny Brännberg säger att det handlar om en självständig förening som bedriver verksamheten på uppdrag av sina medlemmar.

– Den tillhör varken Göteborgs stad eller VG-regionen. Såväl staden som regionen ger olika bidrag men är inte beredda att bli huvudman för en förenings verksamhet, kommenterar Conny Brännberg.

Observatoriet får i dag och har sedan länge fått ett indirekt stöd i form av att hyran för observatoriebyggnaden betalas av Botaniska trädgården, med stödpengar från regionen.

– Det är pengar som vi aldrig ser. Hyra för lokalen har vi aldrig betalat vare sig nu när vi sorteras under Botaniska eller tidigare när det gick via Naturhistoriska museet, säger Katja Lindblom.

Förslaget på sökbara stöd som observatoriet fått från regionens representanter är inte heller det riktat direkt till observatoriet utan ett bidrag till skolklasser som vill besöka observatoriet.

– Vårt problem är inte att vi har för få besökare utan att vi inte har råd att ha personal som kan ta hand om alla dem vi redan har, menar Katja Lindblom.

Frustrationen är stor i observatoriet, där det fram till skolavslutningarna är full aktivitet i föreläsningssalen och det lilla museet.

– Många lärare söker sig till oss med sina klasser eftersom de själva inte kan så mycket om astronomi som barnen vill veta. Här vill vi inspirera barn och unga att välja en NO-inriktning i sin utbildning, säger Katja Lindblom.

Observatoriedelen med sina fyra teleskop är stängt för säsongen. Sommarnätterna är för ljusa för att det ska gå att se något mer än Jupiter, Saturnus och månen. Allmänhetens möjlighet att titta på stjärnhimlen öppnar igen i september.

– Städerna blir ljusare och ljusare. Folk glömmer vad som finns där uppe. Att våra besökare kan komma hit och se att det de tror är en stjärna i själva verket är Jupiter tycker åtminstone jag är en nog så viktig anledning för att vi ska få finnas kvar, säger Katja Lindblom.

GFT har utan framgång sökt Ann-Sofie Hermansson för en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborgs Fria

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Göteborgs Fria

Flest upplever diskriminering i Skärholmen

Staden har för första gången undersökt upplevd diskriminering bland medborgarna. Nästan var fjärde Skärholmsbo svarar att de diskriminerats det senaste året.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu