Tre vägar till framgång | Fria.Nu
Tobias Magnusson

Krönika


Tobias Magnusson
  • Carson McCullers.
Fria Tidningen

Tre vägar till framgång

Southern gothic är ett måste som sommarläsning, skriver Tobias Magnusson, som återvänder till författartrion McCullers, Capote och Lee.

Oh, Harper, Harper./Lee. Lee. Lee./She only wrote that one book/I’ve written more than three.”

En textrad ur Suzanne Vegas Harper Lee hämtad från Lover, Beloved: Songs from an Evening With Carson McCullers, ett album som tematiskt handlar om författaren Carson McCullers.

Valet att besjunga McCullers applåderas, det är en författare som fler borde läsa. Och om man ändå börjar med McCullers tycker jag att det är lika bra att fortsätta med Harper Lee och Truman Capote. Tre författare som var nära vänner och som alla skrivit in sig i genren southern gothic, en litterär tradition sprungen ur de amerikanska sydstaterna med rötterna i 1800-talets gotiska skräckromaner. Andra författare som brukar nämnas i samma andetag är Flannery O’Connor, Tennessee Williams, Toni Morrison, Barry Hannah och Cormac McCarthy.

För mig öppnades dörren till genren genom Truman Capote – speciellt förtjust var jag i Other Voices, Other Rooms och efterföljande The Grass Harp. Och för alla som älskade tv-serien True Detective är det ett måste att läsa In Cold Blood där Capote redan 1966 etablerar genren dokumentärroman genom att följa spåren efter mördarna Perry Smith och Dick Hickock.

Än mer drabbande var det att kliva in i Carson McCullers litterära värld. Hennes banbrytande debut The Heart is A Lonely Hunter håller jag som en av mina favoritromaner.

Harper Lee gjorde även hon en magnifik entré på den litterära scenen. Hennes debutroman To Kill A Mockingbird blev en makalös succé och prisades med Pulitzerpriset.

Till skillnad från McCullers och Capote valde Lee bort rampljuset. Ett val som blev ifrågasatt och det började spekuleras om Harper Lee skrivit boken själv, kanske var det Truman Capote som var den verklige författaren.

Den fåfänge Capote valde att förminska Harper Lee, som medverkat i faktainsamlandet till In Cold Blood, och nämnde inte hennes betydande insats. Orsaken sägs vara att han var avundsjuk på vännens kolossala framgång.

McCullers å sin sida ansåg att både Harper Lee och Truman Capote enbart var kapabla att efterapa hennes egen litterära stil. Capote svarade med att skrävla om ett kommande mästerverk, men jetset-livet kostade för mycket och romanen, postumt utgiven under titeln Answered Prayers, blev aldrig fullbordad.

Historien har visat att Truman Capote, Harper Lee och Carson McCullers skrivit in sig i litteraturhistorien. Så läs böckerna. En utmärkt start till dessa laddade sydstatsskildringar är den svenska nyutgåvan av McCullers kortroman Balladen om det sorgsna kaféet som där får sällskap av sju sedan tidigare opublicerade noveller.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu