Norge kan införa burkaförbud i skolan | Fria.Nu
  • Niqab och andra ansiktstäckande klädesplagg kan förbjudas vid norska skolor och universitet.
Fria Tidningen

Norge kan införa burkaförbud i skolan

Norge kan bli första nordiska land att införa ett burkaförbud. I dag la regeringen fram ett förslag på ett förbud mot ansiktstäckande plagg vid landets skolor och universitet.

Sedan i höstas har den norska regeringen, som är en koalition mellan konservative Höjre (H) och högerpopulistiska Fremskridspartiet (Frp), utrett förslaget som nu läggs fram för beslut i den norska parlamentet Stortinget.

– Ansiktstäckande plagg kan hindra kommunikation vilket är avgörande för elevers inlärning, sa utbildningsminister Torbjörn Roe Isaksen (H) när förslaget presenterades på måndagen.

– Norge är ett öppet samhälle där alla borde kunna se varandras ansikten, menar han.

Antalet personer som bär ansiktstäckande plagg i norska skolor uppges vara väldigt lågt men ämnet har debatterats flitigt i landet på senare tid. Förslaget, som innefattar både elever och personal vid alla utbildningsinstanser från förskolan till universitetet, har enligt norska radion NRK brett stöd i Stortinget där det väntas röstas igenom för att börja gälla under våren 2018.

– Detta är ett klart och tydligt budskap om att detta är något som vi inte accepterar. Vi uppfattar det som kvinnoförtryckande och det hör inte hemma i Norge, säger invandrings- och integrationsminister Per Sandberg (Frp) till NRK.

Frp har tidigare försökt få igenom ett förbud av burka och niqab på alla offentliga platser men det förslaget röstades ner av Stortinget år 2010. Om det nya förslaget går igenom så blir det det första förbudet av sitt slag i Norden. Liknande förbud finns sedan tidigare i Frankrike, Belgien, Bulgarien och Nederländerna.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu