• ”Det finns väldigt lite material om transsexuella i dag och det som finns är oftast sensationsgrejer. Därför vill vi bidra till att lära folk mer om hur det är att vara transsexuell”, säger fotografen Ciprian Gorga, som dokumenterat André Olofssons vardagsliv.
Göteborgs Fria

”Olikheter måste bli normalt”

Regnbågsflaggan vajar över Göteborg. En av programpunkterna under West Pride är utställningen An Ordinary Boy, berättelsen om André Olofssons könsbekräftande behandling för en manlig kropp.

Det var fyra år sedan GFT träffade André Olofsson senast, då hade boken om hans könsbekräftande behandling just släppts. Nu berättar han om framtiden och hur han brinner för frågor om likabehandling.

– Jag jobbar aktivt med att provocera för att öka medvetenheten om hur man kan tänka och arbeta. ”Herrkläderna” på en arbetsplats brukar vara för stora för mig, så jag ber ofta om ”damstorlekar”, bara det får folk att reagera. Då kan jag provocera ganska mycket och be om den rosa tröjan för att medvetet få folk att tänka till.

Han anser att West Pride är viktigt samtidigt som han tycker att den normkritiska inriktningen behöver leva vidare efter festivalveckans slut.

– De som skulle behöva kunskap om ämnet kommer inte att gå på West Pride. Självklart är festivalen bra för dem som vill möta likasinnade och söker en trygg plats, men allas lika värde är något man alltid måste prata om.

Ciprian Gorga är fotografen som tillsammans med skribenten Kristin Helgesson Svenske följde André Olofsson genom den könsbekräftande behandlingen. Resultatet blev en bok, en film och en fotoutställning.

– I grund och botten handlar projektet om mänskliga rättigheter. Det är viktigt att personer i utanförskap syns i bra mediesammanhang och inte bara i program som Outsiders eller liknande. Alla människor ska behandlas med värdighet, säger André Olofsson, som hoppas att hans historia kan ge trygghet och vetskap om att var och en har rätt att vara den man vill. Förhoppningen är att vi inom en snar framtid inte behöver uppmärksamma de här livsberättelserna på samma sätt.

– Olikheter måste bli normalt och inte behöva vara en så stor grej. Det är en förändrad samhällssyn jag hoppas mest på, för jag vet hur det känns att vara beroende och utsatt.

I dag besöker André ofta förskolor för att berätta om sig själv och olika normer i samhället.

– Människor måste få mer kunskap om ämnet och för att lösa det måste vi ha en öppen dialog. Det tror jag är nyckeln till mycket.

När en person inser att det biologiska könet inte överensstämmer med det självuppfattade könet kallas det transsexualism, och betraktas inom medicinen som en psykiatrisk diagnos.

– Det är för stort fokus på diagnoser över huvud taget, i Sverige är det så viktigt att allting finns på papper. Vad spelar det för roll? Det viktiga är att vi hjälper de människor som behöver hjälp.

André Olofsson har genomgått sin könsbekräftande behandling, men han berättar att vården inte ser hela processen. Man anser att han är färdig, ett avslutat kapitel som fått sina mediciner och inte behöver eftervård.

– Vi är dåliga på själavård överlag, man ser inte det som någonting viktigt. Det är verkligen något vi måste förbättra.

Fakta: 

An Ordinary Boy

Var: Naturhistoriska museet

Pågår till: 15 juni

Föreläsning: Torsdag 8 juni kl 18 håller André Olofsson ett föredrag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld.

Fria Tidningen

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

Balkangäng som tar ton i fiktionen

Han syns oftast på klubbscenen, men nu har Alismir Jugo och hans balkanband letat sig hela vägen till bioduken. Bosnia Express från Gamlestaden är aktuella i Helena Bergströms nya film, Vilken jävla cirkus.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu