Solen skiner, men det gör inte vår förlossningsvård | Fria.Nu

Debatt


Robin Zachari • Skiftet
  • För att stabilisera den krisande förlossningsvården krävs att satsningar görs permanenta, skriver Skiftet.
Fria Tidningen

Solen skiner, men det gör inte vår förlossningsvård

Regeringen och Vänsterpartiet vill satsa 500 miljoner kronor på den krisande förlossningsvården 2017. Denna satsning måste göras permanent om krisen ska stävjas, skriver Robin Zachari, kanslichef på folkrörelsen Skiftet.

Sommar, sol och kaos på landets förlossningsavdelningar. Så ser refrängen ut för sommarplågan som drar över vården när termometern orkar sig över 20 grader. Det är sjukvårdens motsvarighet till tågtrafikens prat om solkurvor – lika förväntad som frustrerande.

Krisens delorsaker skiljer sig runt om i landet då svensk sjukvård är decentraliserad och om vi ska vara helt ärliga: ett lotteri. På vissa platser läggs den enda närliggande avdelningen ned. I andra är det groteskt dyra sjukhus där stora företag blåst skattebetalarna utan att ens ha fungerade förlossningsavdelningar med lika många platser som fanns tidigare. Resultatet är barn som föds i bilar i bitande kyla, havande som flygs till Finland för att förlösa och personal som går på knäna.

Är det så konstigt att barnmorskor flyr från förlossningsvården i Stockholm? Är det så konstigt att det tar 40 (!) månader i kö i Region Skåne för att få en operation efter förlossningsskador? Är det så konstigt att BB i Sollefteå ockuperas? Nej, det konstiga är att ingen politiker har kommit med en heltäckande plan för att göra något åt denna kris.

När banker håller på att krascha finns det alltid pengar för att rädda de allra rikaste, men när vår vård är i kris ska vi nöja oss med småpotatis. Det är skillnad på skit och pannkaka eller nyförlösta barn och bankdirektörer. Trots att sjukvården är av väljarnas allra viktigaste fråga behandlas den styvmoderligt av partierna som främst verkar tävla i att göra livet svår för flyktingar.

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet enats om 500 miljoner mer under 2017 för att lätta på det allra värsta trycket i förlossningsvården. Visst är det en början, men tänk vad som kommer hända under 2018 när dessa pengar inte längre finns. Kaoset kommer bli ännu värre än under 2017 och det minsta vi kan kräva är att denna satsning på landets BB:s blir permanent.

Skiftet-rörelsen kräver att satsningen på 500 miljoner görs permanent och du kan göra som över 7 000 andra som ställt sig bakom dessa krav genom att skriva under Skiftets uppmaning till sjukvårdsminister Gabriel Wikström: https://agera.skiftet.org/campaigns/Los-BB-krisen

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu