Portland skakas av rasistdåd | Fria.Nu
  • Hyllningar vid tågstationen i Portland, Oregon, där två män mördades i en islamofobisk attack på fredagen.
  • ”Ni kallar det terrorism, jag kallar det patriotism”, ropade Jeremy Christian när han åtalades för mord på tisdagen.
Fria Tidningen

Portland skakas av rasistdåd

Portlandbor går samman till stöd för de två män som knivmördades när de ingrep mot en rasistisk attack på metron förra fredagen. Samtidigt befaras våldsamheter vid en högerextrem marsch i staden i helgen.

På bara några dagar har över en miljon dollar (cirka 8 miljoner kronor) samlats in till anhöriga till de tre män som knivhöggs av en högerextremist på fredagen. Stadens muslimska community uttrycker nu sin tacksamhet över det breda stöd som har uppvisats efter den islamofobiska attacken.

– Jag är väldigt tacksam, som muslim och som Portlandbo, över att vi står enade, säger imamen Muhammad Najieb till nyhetsbyrån AP.

Najiebs muslimska förening drog i helgen igång insamlingen ”Muslimer förenas för Portlands hjältar” som hittills har samlat in mer än 530 000 US-dollar (cirka 4,6 miljoner kronor). Dessutom har tre andra insamlingar fått in över en halv miljon US-dollar.

Det var i fredags som den 35-årige högerextremisten Jeremy Christian trakasserade två tonårsflickor på ett pendeltåg i Portland, Oregon, i nordvästra USA. Den ena tjejen bar slöja och den andra är afroamerikan.

– Han sa att vi skulle åka tillbaka till Saudiarabien och att vi skulle lämna hans land, säger en av tjejerna, 16-åriga Destinee Mangum, till tv-kanalen Fox 12 Oregon KPTV.

Christians rasistiska och hotfulla agerande gjorde att tre medpassagerare klev emellan. Han gick då till attack med en kniv och högg ihjäl två av männen, Rick Best, 53, och Taliesin Namkai-Meche, 23, och skadade den tredje, Micah Fletcher, 21, allvarligt.

– De gav sina liv för oss, för hur vi ser ut. Om de inte hade ingripit hade vi kanske varit döda nu, säger Destinee Mangum KPTV.

På tisdagen åtalades Jeremy Christian för bland annat två mord och ett mordförsök. När han framträdde i rätten visade Christian inga tecken på ånger, istället började han skrika: ”Ni kallar det terrorism, jag kallar det patriotism. Hör ni det? Dö!” och ”Yttrandefrihet eller dö, Portland! Ni har inget säkert utrymme. Det här är Amerika,” enligt lokala medier.

Jeremy Christian är tidigare dömd för väpnat rån och kidnappning. Han har dokumenterade kopplingar till vit makt-grupper och filmades av en journalist vid en högerextrem marsch den 29 april. Christian bar på en nationalistisk flagga, gjorde nazisthälsningar och ropade ”Dö muslimer. Dö oäkta kristna. Dö judar,” medan polisen tittade på.

Marschen arrangerades av den kända kristna libertarianen Joey Gibson som planerar nya manifestationer den 4 och 10 juni. Den första under parollen ”yttrandefrihet” och den andra ”mot sharia”. Gibson tar avstånd från Jeremy Christian och tillbakavisar påstående om kopplingar till högerextrema ”alt-right”-rörelsen. Samtidigt uppmanar han sina följare att be en bön för Christian.

Men högerextremisters deltagande vid Gibsons frihetsmarscher är väldokumenterat, enligt den antirasistiska gruppen Rose City Antifa.

– Vi har sett KKK-medlemmar, identitärer och andra högerextremister i deras demonstrationer, säger antifascisten David till The Guardian.

Portland är känt som ett vänsterfäste och har en lång tradition av antifascistisk organisering. Men enligt David har det samtidigt även funnits en vit makt-rörelse under ytan i den liberala staden.

– Det finns skinheads och högermiliser med bas i Portland. De har alltid varit där, men på senare tid har de varit mer synliga och vågat vara öppna med sina åsikter, säger han.

David tror att söndagens ”yttrandefrihetsmarsch” kommer mötas av en stor och bred motdemonstration.

– De kommer upptäcka att Portlandbor har tröttnat på deras cirkus. Folk har tröttnat på att se nynazister samlas på gatorna.

Högerextremister och Trump-anhängare har drabbat samman med motdemonstranter flera gånger under de senaste månaderna. Nu befaras nya våldsamheter vid söndagens marsch och Portlands borgmästare Ted Wheeler vädjar till de federala myndigheterna att dra tillbaka demonstrationstillståndet.

”Vår stad är i sorg och ilskan i samhället är påtaglig. Tajmingen och inriktningen på dessa arrangemang kan bara förvärra en redan svår situation” skriver Wheeler på sin Facebook-sida.

”Det finns aldrig en plats i vårt samhälle för trångsynthet och hat, särskilt inte nu.”

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu