Afroamerikanskt museum utsatt för hatbrott | Fria.Nu
  • National Museum of African American History är ett nationellt museum med fokus på afroamerikansk kultur och historia.
Fria Tidningen

Afroamerikanskt museum utsatt för hatbrott

En hängsnara har blivit utplacerad på det nyöppnade afroamerikanska museet i Washington, D.C. "En smärtsam påminnelse på utmaningarna som afroamerikaner fortfarande står inför", skriver museets chef Lonnie Bunch.

I går eftermiddag upptäcktes en hängsnara i en av utställningarna på National Museum of African American History and Culture. Museet stängdes för en polisutredning och kunde öppna igen tre timmar senare, enligt museets hemsida.

Detta var andra gången på en vecka som museet utsattes för en rasistisk aktion. För en vecka sedan placerades en hängsnara i ett träd utanför byggnaden.

Museet presenterar tolv utställningar med tyngdpunkten på historia. En bakåtblick ges till 1500-tales Afrika för att berätta om kulturer som fanns där innan kolonialiseringen av kontinenten, men utställningarna berör även Black Matter-rörelsen och frågor som rör dagens rasfrågor i det amerikanska samhället.

Hängsnaran, med dess obehagliga kopplingar till lynchningar, var placerad i den del av museet som handlar om segregation.

– Hängsnaran har länge varit symboliserat ett extremt våld mot afroamerikaner. Dagens incident är en smärtsam påminnelse på utmaningarna som afroamerikaner fortfarande står inför, skriver museets chef Lonnie Bunch i ett mejl till de anställda.

I ett officiellt meddelande fördömer Smithsonianinstitutet – USA:s nationalmuseum som driver museet –händelsen.

– Vi fördömer den här hatiska och intoleranta handlingen som är särskilt motbjudande i ett museum som befäster och firar amerikanska värden som inkludering och mångfald, skriver sekreterare David Skorton.

- Fega handlingar som dessa kommer inte för ett enda ögonblick hindra oss från det viktiga arbete som vi gör.

Fakta: 

National Museum of African American History and Culture

Nationellt museum för afroamerikansk historia i Washington.

Samlingen: Museet innehåller tolv avdelningar med över 30 000 föremål.

Invigdes: 2016

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu