"Kultur ska inte baseras på klass" | Fria.Nu
  • Nabila Abdul Fattah samlade på mindre än ett dygn in 25 000 kronor, till stöd för de dansgrupper som antingen ställt in eller riskerade att behöva ställa in sin medverkan på Hammarkullekarnevalen.
Göteborgs Fria

"Kultur ska inte baseras på klass"

Alla har alltid kunnat delta på idellt arrangerade Hammarkullekarnevalen som går av stapeln till helgen. Men nu riskerar de dansgrupper som överstiger de tillåtna ljudnivåerna att få betala vite till Miljöförvaltningen. Artisten och krönikören Nabila Abdul Fattah fick nog och startade en insamling via Facebook.

Varför startade du insamlingen?

­– Jag läste att vissa dansgrupper som alltid uppträtt på karnevalen antingen ställt in eller riskerade att behöva ställa in eftersom de inte skulle ha råd att betala vite. Dessutom kände jag att summan skulle gå att samla in.

Det tog mindre än ett dygn att samla in 25 000 kronor. Hur känns det?

– Jag räknade faktiskt inte med att det skulle gå så fort. Jag trodde att ämnet skulle vara för lokalt förankrat, i och med att det rör sig om en karneval i Hammarkullen. Men det känns givetvis jätteroligt.

Hur tror du att Miljöförvaltningens arbetssätt påverkar det kulturella utbudet?

– Jag har inget emot Miljöförvaltningen, det är bra att de värnar om folks hälsa. Men jag är emot att de behandlar ideella arrangörer på samma sätt som starka kommersiella sådana. De borde ta en dialog med arrangörerna och erbjuda hjälp genom att ge rätt förutsättningar och verktyg. Istället skickar man vite och skapar problem för ideella aktörer som ofta har det tufft ekonomiskt.

På vilket sätt är det viktigt att alla ska kunna vara med?

– För att kulturen inte ska baseras på klass. Karnevalen har varit helt ideellt arrangerad så länge och alla har alltid kunnat vara med. Alla borde ha rätt till den offentliga platsen. Karnevalen är viktig, den stärker Hammarkullens identitet och gemenskap. Vi behöver gemenskap och styrka i vårt område.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nu får Öckerö egen Pridefestival

Pride

I flera år har kommunfullmäktige sagt nej till att hissa regnbågsflaggan men nu har de ändrat sig. På fredag firar Öckerö pride!

Göteborgs Fria

SD storsatsar på kyrkovalet

Sverigedemokraterna väntas växa i kyrkovalet på söndag. Experten: Oklart vad de driver för politik.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu