Fängelsedom för hädelse väcker oro i Indonesien | Fria.Nu
  • Anhängare till guvernör Basuki ”Ahok” Tjahaja Purnama, som dömts till fängelse för hädelse, demonstrerar i Jakarta.
  • Basuki ”Ahok” Tjahaja Purnama under rättegången.
Fria Tidningen

Fängelsedom för hädelse väcker oro i Indonesien

Jakartas kristne guvernör Basuki ”Ahok” Tjahaja Purnama dömdes nyligen till två års fängelse för hädelse. Domen har lett till motsättningar i världens befolkningsmässigt största muslimska land.

Domen mot Basuki Tjahaja Purnama, mer känd som Ahok, kom den 9 maj efter en sex månader lång rättegångsprocess. Han dömdes till två års fängelse för blasfemi, ett straff som började avtjänas omedelbart.

I april misslyckades dessutom Basuki Tjahaja Purnama att bli återvald till guvernör för mångmiljonstaden Jakarta, då posten i stället gick till den tidigare utbildningsministern Anies Baswedan.

Guvernörens problem började i slutet av september förra året. Till dess framstod hans chanser att bli återvald till guvernör som mycket goda. Populariteten byggde bland annat på guvernörens tydliga politik och förmåga att leverera vad han utlovade.

Guvernörsposten i Jakarta anses mycket viktig i indonesisk politik och kan vara en väg mot presidentposten i landet. Ett exempel på det är landets nuvarande president Joko ”Jokowi” Widodo som innan dess var huvudstadens guvernör fram till 2014. En post som sedan övertogs av Basuki Tjahaja Purnama.

Det var i samband med ett besök på ön Pramuka den 27 september som guvernörens lycka vände. Syftet med resan var att delta i ett firande, men besöket utvecklades till ett tidigt valtal.

En majoritet av Indonesiens 250 miljoner invånare är muslimer. Basuki Tjahaja Purnama är dock kristen och av kinesisk härkomst, vilket gör att han tillhör två av landets minoriteter. Och han förstod uppenbarligen inte vilka konsekvenser som väntade när han i sitt tal citerade Koranen och hänvisa till en vers som uppmanar muslimer att inte acceptera icke-muslimer som dess ledare. Han sade att en del av åhörarna kanske inte var beredda att rösta på honom eftersom de ”lurats” att ”använda” sig av denna skrivelse.

En kort tid senare laddade en akademiker i Jakarta upp ett transkriberat videoklipp från framträdandet i sociala medier. I sin transkribering uteslöt dock akademikern ordet ”använda” från talet, något som han också senare erkände.

Det 31 sekunder långa klippet och dess kommentarer kan bäst beskrivas som ett exempel på en ”post-sanning”, där budskapet snarare appellerar till känslor än fakta.

Skadan var dock redan skedd och de ursäkter som guvernören kom med hjälpte heller inte.

Klippet rörde upp starka känslor och ledde till stora demonstrationer på Jakartas gator med krav på att Basuki Tjahaja Purnama skulle gripas och åtalas för hädelse.

I mitten av november förklarade en polischef att guvernören skulle utredas för blasfemi och en månad senare startade den första av det som skulle bli 22 rättsliga förhandlingar mot Basuki Tjahaja Purnama.

I domen som kom förra veckan slog de fem tingsrättsdomarna fast att han brutit mot lagen mot hädelse och att han därför skulle dömas till två års fängelse. Straffet var hårdare än det ettåriga fängelsestraff som åklagaren yrkat på och har överklagats.

Domen väckte starka reaktioner hos guvernörens anhängare, som samlats på flera olika platser för att hålla manifestationer. Detta medan hans motståndare hyllade domen.

Presidenten har gått ut och uppmanat alla att respektera den juridiska processen.

Basuki Tjahaja Purnamas advokat har dock varit mycket kritisk. Till tidningen The Jakarta Post har han sagt att processen drivits av politiska skäl och att domen är oacceptabel.

Det råder inga tvivel om att rättegången mot Basuki Tjahaja Purnama gjorde att han förlorade väljare.

Processen mot Basuki Tjahaja Purnama och de hätska demonstrationerna visar vilka motsättningar som finns i landet.

Olika religiösa ledare har vid flera tillfällen uppmanat till tolerans mellan de olika grupperna, med hänvisning till författningen som föreskriver religionsfrihet.

Situationen kan ses som en prövning i landet, där minoriteter och hbtq-personer känner sig diskriminerade.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver i en kommentar att processen mot Basuki Tjahaja Purnama har använts för att förstöra hans politiska karriär och uppmanar samtidigt till att den ”diskriminerande blasfemilagen” omedelbart avskaffas. HRW påpekar att lagen används för att trakassera och fängsla landets religiösa minoriteter.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten

När Egypten inleder arbetet med att ersätta Hosni Mubaraks auktoritära regim med ett mer demokratiskt styrelseskick kanske landets framtidsplanerare borde vända blickarna mot Indonesien, som håller på att återhämta sig efter att ha skakat av sig sin diktatur.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu