”Det känns som en andra stad” | Fria.Nu
  • Catherine Holt menar att det är långt och dyrt att åka till stan från Bergsjön och känner sig tveksam till att skolan verkligen tar ansvar för att dottern Freja får lära sig simma. Hade simhall funnits närmare hade det inte varit ett problem.
Göteborgs Fria

”Det känns som en andra stad”

Catherine Holt från Bergsjön och hennes dotter Freja fanns bland besökarna när utställningen om simhallen invigdes och vittnar om ett Göteborg kluvet av klasskillnader.

Freja Holt är tre år men har ännu inte varit och badat.

– Det är långt att åka från Bergsjön in till stan och Freja blir så himla åksjuk när vi gör det, säger Catherine. Det är inte bara det. Jag har inte särskilt mycket pengar och med tanke på tiden det tar att åka in till centrum och göra grejer så måste vi fika där och äta ute. Det blir dyrt att åka in till stan, fortsätter hon.

Att var fjärde skolelev i stadsdelen där Freja växer upp inte kan simma i nionde klass är än så länge inte något som oroat Catherine:

– Jag har alltid tänkt att hon kommer att få lära sig det i skolan men alltmer börjat förstå att mycket av det ansvaret får man som förälder ta själv.

Catherine och Freja har tagit sig till Kortedala bibliotek för barnbokshörnan, men fastnar framför utställningen om simhallen i stadsdelen.

– En simhall här hade varit jättebra och det känns som en pytteliten kostnad jämfört med vad de lägger på centrum. Biblioteken här är bra, men det är nästan det enda som finns här, säger Catherine.

– I Bergsjön där vi bor är det helt dött. Man känner sig bortglömd, som om det är en andra stad. På vintrarna när vi tar oss in till centrum så är det skottat och dyra juldekorationer överallt. I Bergsjön har de inte ens råd att skotta gångvägarna och det är omöjligt att ta sig fram med barnvagn, fortsätter hon.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Utebliven simhall symbolfråga för ökade klasskillnader

Kampen för en simhall i östra Göteborg är en symbolfråga för klasskillnaderna i staden. Här kan var fjärde niondeklassare inte simma. Simhallsgruppen i Kortedala/Bergsjön menar att politikerna måste börja agera på allvar för att minska segregationen.

Göteborgs Fria

Inga Nya tider på biblioteken - ännu

Att den högerextrema nyhetstidningen Nya Tider tagits in på Stockholms stadsbibliotek på bekostnad av vänsterpress blev nyhet förra veckan. I Göteborg är dock Nya Tider inte aktuell – än.

Göteborgs Fria

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborgs Fria

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu