Tiny house-fabrik redo för en småhusrevolution | Fria.Nu
  • Tiny houses är en rörelse i USA och blev populära att bygga bland en medelklass där barnen flyttat ut. De är ett sätt att bygga bättre istället för större. "I USA är man måna om att bygga hus som inte ser fattiga ut och skiljer sig från husvagnar. I Sverige har vi en tradition med röda hus och vita knutar, så vi har satsat på hus som ser ut som små torp", säger Stephen Hinton.
  • Stephen Hinton lyfte frågan om en tiny house-fabrik under en omställningskonferens. Nu är det första fabriksbyggda huset klart.
Landets Fria

Tiny house-fabrik redo för en småhusrevolution

Ett år efter byggstart står det första huset klart i Tinyhus fabrik i Östervåla i Heby kommun.

– Det blev över all förväntan. Huset har off-grid-lösning med solceller och vindkraft, säger initiativtagaren Stephen Hinton.

Hus på hjul ger möjlighet att bo skuldfritt och miljövänligt. De är billiga att bygga och förvalta, de behöver inga bygglov och är lätta att flytta. När Stephen Hinton lyfte frågan om att starta en tiny house-fabrik under en omställningskonferens i Malmö för två år sedan fick han ett stort gensvar. Föreningen ISSS i Heby tog sig an att starta fabriken som fick det svengelska namnet Tinyhus.

– Ett tiny house kan hjälpa ekobyar att få nya medlemmar och omställare och andra att bryta upp från sina liv utan att behöva säga upp sig från jobbet och lägenheten. Det går enkelt att testa att bo på en plats innan man bestämmer sig för att flytta dit, säger Stephen Hinton.

Det första provhuset som tillverkades i fabriken hade många barnsjukdomar.

– Inredningen tog längre tid att göra än vi först trodde, underredet var underdimensionerat och bygget lite för tungt. Nu har vi lärt oss på vägen och det första huset är till salu på fabriken.

På de 13 kvadratmetrarna ryms ett större och ett mindre sovloft, dusch, torrtoalett med urinseparering, plats för en liten värmekamin, vardagsrum samt kök.

Heby Energi har tagit fram ett grundkoncept för el som fungerar off-grid med så kallade deep cycle-batterier som klarar av många ur- och uppladdningar.

– Huset har solkraft och vindkraft som gör att man kan bo off-grid, berättar Stephen Hinton.

Elbehoven kan täckas i tre dagar utan sol- eller vindkraftsladdning.

Intresset för att köpa villavagnarna har varit stort. Ytterligare två hus är under konstruktion i fabriken. Entusiasmen beror till stor del på en önskan att kunna bo hållbart och att ha ett hus med låga kostnader, tror Stephen Hinton.

– Du använder mindre material och energianvändningen är låg. Du kan bo på ett ställe ett år och sedan rulla vidare utan att ha gjort några avtryck på naturen.

Fakta: 

Bo utanför nätet

Tinyhusvagnar är 5–7 meter långa, 2,6 meter breda och 4 meter höga. De har 4 solpaneler på taket, ett småskaligt vindkraftverk, omformare och DC-230V AC inverters vilket gör dem självförsörjande på el. 195 mm isolering i väggar, golv och tak.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny ekoby får 1,6 miljoner

Den planerade R:ekobyn i skånska Röstånga har just fått 1,6 miljoner kronor i Leader-pengar från EU.

Landets Fria

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu