• Agnes Wold gör det hon gör bäst - spräcker myter.
Göteborgs Fria

Vetenskapsfestivalen talar om vem vi kan lita på

Vetenskapsfestivalen i Göteborg firar 20 år. GFT tog ett snack med några av veckans föreläsare som vill lära göteborgarna vad de kan lita på.

1997 var temat Tro och vetande. 20 år senare tar vetenskapsfestivalen över Göteborg mellan 10­–14 maj för några dagar med tillit som tema. Med 300 programpunkter vänds och vrids det på tillitstemat i både väntade och oväntade vinklar.

I en samtid där nyheter sprids snabbt i mediaflödet kan skeptikern Peter Olaussons programpunkt om källkritik vara både viktig och uppfriskande.

– Det har aldrig någonsin i historien gått lika snabbt att sprida falska uppgifter, men heller aldrig gått lika snabbt att kontrollera dem, säger Olausson.

Olausson är författare till böcker om faktoider och ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning.

– Jag kommer att ge både konkreta tips på vad man ska hålla koll på ute på nätet och en översikt på den vetenskapliga källkritikens historia. Den är 200 år gammal men fungerar lika bra som metod i dag som när den lades fram. Tekniken förändras men vi männsikor är desamma, säger Olausson.

– Ett grundläggande råd är närhetsprincipen. Gå till förstahandskällan. Nyheter förändras och förbättras på vägen. Ett exempel är när knarkare grisade ner i en kyrka i Skåne. När nyheten nådde USA hade de skånska knarkarna blivit immigranter, säger Olausson.

Agnes Wold är överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska Universitetsjukhuset. Under vetenskapsfestivalen gör hon det hon blivit rikskänd för. Slår hål på myter.

– Det som väl är mest bråttom är att få bort myten att det är bättre för spädbarn att man väntar länge innan man introducerar riktig mat. Det är tvärtom, säger Wold.

Vetenskapsfestivalen är inte snäll mot dem som vill ha sina alternativa fakta ifred.

– De som verkligen vill ha sina sagor ifred kommer vi inte åt, men vi kan visa dem att vi finns och att vi kommer att berätta för andra att det de säger inte är sant, säger Peter Olausson.

Agnes Wold har vid det här laget vant sig vid att få reaktioner när hon punkterar myter med vetenskaplig saklighet.

– Det är väl ungefär som religion, vissa människor har skapat sig en livsuppgift i att hålla sig till en diet eller ha vissa föreställningar om vad som är nyttigt och onyttigt, säget hon och fortsätter: sedan har vi den enormt lukrativa hälsokostbranschen som förstås lever på myter. Till sist har vi myndigheter och vårdpersonal som är väldigt förtjusta i att dela ut råd. De blir inte glada när man påpekar att råden är fel och ibland rent farliga.

Läs mer om festivalen i GFT:s kalendarie samt på vetenskapsfestivalen.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det känns som en andra stad”

Catherine Holt från Bergsjön och hennes dotter Freja fanns bland besökarna när utställningen om simhallen invigdes och vittnar om ett Göteborg kluvet av klasskillnader.

Göteborgs Fria

Utebliven simhall symbolfråga för ökade klasskillnader

Kampen för en simhall i östra Göteborg är en symbolfråga för klasskillnaderna i staden. Här kan var fjärde niondeklassare inte simma. Simhallsgruppen i Kortedala/Bergsjön menar att politikerna måste börja agera på allvar för att minska segregationen.

Göteborgs Fria

Inga Nya tider på biblioteken - ännu

Att den högerextrema nyhetstidningen Nya Tider tagits in på Stockholms stadsbibliotek på bekostnad av vänsterpress blev nyhet förra veckan. I Göteborg är dock Nya Tider inte aktuell – än.

Göteborgs Fria

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborgs Fria

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu