Debatt


  • Ellinor Grimmark är den barnmorska som senast backats upp av amerikanska anti-abortlobbyister i syfte att urholka den svenska aborträtten.
Fria Tidningen

Amerikanska anti-abortlobbyisters sluga nya vapen: lagar och lögner

Abortvägrande aktivister försöker med stöd av anti-abortlobbyister att infiltrera svenska vårdinstanser. Det är av yttersta vikt att dessa behandlas som de extremister de är, skriver Robin Zachari från Skiftet.

Ända sedan organisationen Ja till livet grundades av sekten Livets Ord ute i ett industriområde i Uppsala har abortmotståndare i Sverige jobbat i motvind. Trots bilder på foster, debattartiklar och telefonlinjer som lurar unga gravida med propaganda fick de ingen fart på att stoppa aborträtten i Sverige. Därför tar de nu till lagen som vapen.

Genom att skicka anti-abortaktivister till barnmorskeutbildningen försöker de i förlängningen skapa moderna martyrer för sin sak. De färdigutbildade aktivisterna vägrar sedan att utföra aborter eller informera om preventivmedel, vårdvägran helt enkelt. När de inte får jobb som barnmorska skriker de att deras mänskliga rättigheter kränkts och drar landstingen inför domstol.

Nyligen förlorade en av dem sitt fall i Arbetsdomstolen och en annan abortmotståndares mål ligger i samma instans. När det andra fallet förlorar, vilket är troligt, kommer de lyfta upp bägge fallen till Europadomstolen. Denna domstol kan utdöma böter till Sverige om de anser att aktivisternas mänskliga rättigheter har kränkts.

Än så länge har aktivisterna förlorat och fått betala rättegångskostnader i mångmiljonklassen. Hur har de råd med alla dessa processer? De får stöd av homofoba anti-abortlobbyister i USA som identifierat Sveriges aborträtt som extra stötande i deras ögon.

Hotet i Europadomstolen är reellt, om Sverige förlorar kan det få stora konsekvenser. Då kommer landstingen inte våga neka jobb till vårdvägrande aktivister, det naturliga steget för abortmotståndarna blir att ta över barnmorskemottagningar i små orter runt om i landet. Denna strategi har fungerat väl i bland annat USA och Italien där bristen på folk som kan och vill utföra abort är stor i många delstater och regioner.

Hur vinner vi då tillbaka initiativet i frågan om rätten till abort? För det första måste progressiva vägra gå med på premissen att det handlar om ”en barnmorska som följer sitt samvete”, utan det handlar om att en extremist vill pracka på sin propaganda på det offentliga och svälta ut aborträtten. Det är en bra början.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu