Festival som går på räls | Fria.Nu
  • Inlandsbanefestivalen som i år jubilerar besöker orter mellan Mora och Gällivare, festivalen arangeras under juni månad.
  • Johan Piribauer arrangerade en stödfestivalen för Inlandsbanan 1990. 2007 återuppstod festivalen och arrangeras sedan dess årligen.
Fria Tidningen

Festival som går på räls

Kultur på räls. Så går det att beskriva Inlandsbanefestivalen som i år firar 10 år. ”För oss är festivalen ett sätt att stötta inlandet och glesbygdsorterna”, säger festivalgeneralen Johan Piribauer.

Inlandsbanan har varit utsatt många gånger. 1990 var nedläggningen nära. Johan Piribauer anordnade då en stödfestival i Arvidsjaur och bildade samtidigt kulturföreningen Inlandskult.

Festivalen återuppstod 2007 då Inlandsbanan firade 100 år. Denna gång blev det en ambulerande festival där artisterna åkte rälsbuss till framträdandena i de olika kommunerna längs banan. I år är det tionde gången som Inlandsbanefestivalen arrangeras.

– Det är en manifestation för Inlandsbanan som går som en pulsåder genom de här trakterna, säger festivalgeneralen Johan Piribauer.

Orterna som festivalen besöker varierar. Förra året blev det 14 stopp längs banan och Johan Piribauer säger att det blir minst lika många i år. Nytt för i år är att festivalen har fått stöd från flera kommuner söder om Östersund

– För oss är festivalen ett sätt att stötta inlandet och glesbygdsorterna. Det är viktigt att komma med kultur till ställen där det vanligtvis inte händer så mycket. Det är alla möjliga sorts spelningar och det kan vara stor skillnad på arrangemangen, vissa spelningar är mycket små och har fem personer i publiken medan andra drar flera hundra besökare, säger Piribauer, som beskriver sig som stamkund på Inlandsbanan.

– Jag har åkt Inlandsbanan ända sedan jag var barn. Favoritstoppet är Tjappsåive, min mammas hemby. Ur ett turistperspektiv tycker jag att miljön, vildmarken, blir häftigare ju längre norrut tåget går.

Den lokala kulturen får även chansen att visa upp sig på de orter där festivalen stannar till. Men festivalen har genom åren även haft en del store artistbesök. Susanne Alfvengren, Monica Törnell, Staffan Hellstrand, och Jan Hammarlund är några av artisterna som framträtt genom åren.

– I år har vi bland de större artisterna klart med Py Bäckman och Janne Bark. Vad som är säkert är att vi kommer vi att slå rekord i antalet spelningar. Vi har fått besked om stöd från såväl Krokom, Strömsund som Härjedalens kommun, vilket gör att det är första gången festivalen når Jämtland sydliga delar. Vår målsättning är som tidigare år att alla konserter ska vara gratis. säger Johan Piribauer, som själv gärna ställer sig på scenen.

– Jag är något av hustomte och spelar varje år, säger Johan med ett skratt.

Hur ser framtiden ut för Inlandsbanan?

– Jag hoppas den blir ljus. Jag tror också att järnvägen blir en allt viktigare del i infrastrukturen när det gäller kommunikationer och transporter. I framtiden kommer man vara glad över att Inlandsbanan bevarades. När det gäller festivalen hoppas vi på att växa, en dröm vi är att ha ett chartrat tåg med en scen och restaurang och där artisterna kan övernatta, säger Johan Piribauer.

Fakta: 

Inlandsbanefestivalen

När: Juni månad. Festivalen firar i år 10 år.

Vad: Festivalen strävar efter att levandegöra orter som annars nås av ett begränsat utbud kultursatsningar samtidigt som det möjliggör för artister att kunna nå ut till orter de troligen annars inte skulle kunna besöka.

Mer info: www.inlandsbanefestival.se

Annons

Rekommenderade artiklar

Frias guide till alternativa festivaler

Har ni hört talas om ”festivaldöden”? Det är ett rykte som visar sig vara långt ifrån sant. Fria har hittat över 50 svenska festivaler som arrangeras landet runt under våren och sommaren.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu